Bez wątpienia uważam to mięso za godną odpowiedź na hiszpański jamon!
Przygotowując go, za każdym razem jestem zaskoczona idealną proporcją aromatu, smaku i konsystencji. Gęsta, ale miękka struktura kawałków mięsa idealnie nadaje się na różne uroczystości. Otóż odpowiednia równowaga przypraw, czosnku i soli sprawi, że danie będzie najsmaczniejsze na stole.
Z wielką radością przygotowuję je na Nowy Rok i Święta Wielkanocne. I z roku na rok moje suszone mięso czosnkowe robi prawdziwą furorę wśród gości. Krewni nie chcą uwierzyć, że takie pyszności są możliwe do wykonania w domu. Zapisz przepis na idealną przekąskę mięsną, na pewno się przyda!
Jak suszyć mięso: sprawdzona metoda w domu
Mięso zazwyczaj suszę w kuchni nad lodówką lub na balkonie. Najważniejsze, żeby się nie wtrącać. 5 dni i gotowe. Gotowe suszone mięso można przechowywać do 4 miesięcy. Bardzo wygodnie.
Składniki
- 1,5 kg wieprzowiny
- 1,6 kg wołowiny
- 1 kg soli
- 200 g lub 40 ząbków czosnku
- woda
- 1 szklanka octu
- przyprawy do smaku
- nasiona kopru do smaku
- rozmaryn do smaku
Przygotowanie
Pokrój mięso na kawałki. Wieprzowina na 4 sztuki, wołowina na 3 sztuki. Weź dużą tacę i przykryj dno solą. Połóż tam kawałki wołowiny, obficie posyp solą.
Następnie ułóż wieprzowinę, a także rozprowadź sól na całej powierzchni, aby całkowicie pokryła mięso. Pozostaw tacę w temperaturze pokojowej na 8 godzin lub na noc. Przygotuj 2 litry wody i dodaj do niej 30 ząbków startego czosnku. Wymieszaj składniki i pozwól mu parzyć przez 10-15 minut.
Mięso polać marynatą czosnkową, dodać kilka łyżek soli i dokładnie rozetrzeć. Zamknij pojemnik pokrywką i wstaw do lodówki na 8 godzin. Po posoleniu włóż mięso do durszlaka, opłukując pod bieżącą wodą. Następnie namocz mięso w czystej wodzie przez 2-3 godziny. W tym czasie zaleca się dwukrotną zmianę wody.
Na koniec dodaj do wody ocet i trzymaj mięso przez kolejne 2 minuty. Wyjmij go z wody i dobrze osusz papierowymi ręcznikami.
Zetrzeć 10 ząbków czosnku na drobnej tarce i natrzeć nimi wieprzowinę i wołowinę. Połóż mięso na pergaminie i obtocz w ulubionych przyprawach, kminku i nasionach kopru.
Przyprawione kawałki mięsa nakłuć na szpikulec od grubszej krawędzi. Przykryj je gazą i pozostaw do wyschnięcia w temperaturze pokojowej przez 5 dni.
Oczyść kawałki kopru i kminku, pokrój w cienkie plasterki i podawaj! Należy pamiętać, że przy tej metodzie gotowania wołowina zwykle traci na wadze około 700 gramów, wieprzowina 500–600 g. A to mięso pasuje do wszystkiego.