Do garnka z wrzącą wodą wsyp sól i cukier. Niech się rozpuści.
Stopniowo będziemy dodawać mąkę gładką, którą przesialiśmy.
Ciasto mieszamy rękami, które powinno być gładkie i elastyczne. Przykryj i odstaw na 10 minut.
Następnie mieszać ciasto przez co najmniej 5 minut. Mieszamy na pokrytym mąką blacie, aby uzyskać delikatniejszą konsystencję. Teraz podzielimy ciasto na 8 mniej więcej równych kawałków.
Każdy kawałek zwiń w cienki naleśnik. Piec na dużej ilości oleju roślinnego z obu stron na złoty kolor. Następnie umieść je na ręcznikach papierowych, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu
Odstawiamy to uniwersalne ciasto nieco do ostygnięcia i możemy je na słodko posmarować np. miodem, pastą czekoladową lub dżemem. Podawaj też na słono np. z czosnkiem lub posyp tartym serem i przed smażeniem pozwól mu się roztopić. Możemy również podawać z popularnymi sosami.