Nigdy nie jadłam tak delikatnej i pysznej wieprzowiny: Karkówka po farmersku na piwie i cebuli.

Doskonały przepis na soczyste i łatwe do przygotowania mięso, które jest miękkie i pyszne. Jeśli unikasz karkówki, ponieważ jest twarda, ten przepis jest właśnie dla Ciebie.

Dzięki takiej regulacji dosłownie rozpływa się w ustach i jest bardzo, bardzo smaczna.

Składniki:

  • 400 g karkówki z kością
  • 1 łyżka przyprawy do steków
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 200 ml jasnego piwa
  • 50 ml bulionu lub wody
  • 1 łyżka smalcu

Do dekoracji:

  • Pietruszka
  • Zielona cebula

Przystawka:

  • Ziemniaki (pieczone, gotowane, tłuczone)
  • Ryż
  • Makaron

Przygotowanie:

Karkówkę kroimy w plastry.

Grubość każdego plasterka powinna wynosić około 2 cm. Mięso skropić oliwą i posypać przyprawami. Pozostaw w lodówce na 24 godziny. Pozostaw w temperaturze pokojowej na około godzinę przed gotowaniem. Następnie smażymy na patelni z odrobiną gorącego oleju z obu stron (co 3 minuty).

Wysmarować formę do pieczenia smalcem i wyłożyć spód półplasterkami cebuli. Włóż mięso i przykryj mięso drugą cebulą, która również jest pokrojona na półkoła. Skrop piwem i przykryj pokrywką lub folią. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę w 220 stopniach.

Następnie rozkładamy, zalewamy wodą i pieczemy, aż mięso nabierze pięknego koloru. Niech sos zostanie zredukowany. Cebula złagodzi goryczkę piwa. Podawać z ulubionymi dodatkami.

 

Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!