W domu nie ma zamieszania ani nieprzyjemnego zapachu: Kapusta w gorącej solance z czosnkiem i octem jest chrupiąca i pachnąca.

Kapusta w gorącej solance to bardzo smaczne i znane danie. Do jego przygotowania stosuje się najtańsze składniki, aby każdy mógł zrobić taką przystawkę.

Kapusta kiszona wychodzi bardzo soczysta, chrupiąca i niezwykle smaczna. Kapusta z czosnkiem i octem jest idealna do gotowania pierwszych dań, przystawek, zapiekanek, ciast. Podzielimy się z Tobą tym genialnym przepisem!

SKŁADNIKI

  • 2-3 kg kapusty
  • 2-3 marchewki
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1,5 l wody
  • 2 łyżki soli
  • 9 łyżek cukru
  •  200 ml octu 10%
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

Rozpocznij gotowanie solanki: wlej wodę do garnka, dodaj sól, cukier, ocet, zmielony czarny pieprz. Doprowadź do wrzenia. Umyj kapustę i posiekaj. Możesz siekać, ale niezbyt cienko, ale możesz też przeciąć ją na pół i każdą połowę na 6 kolejnych części.

Marchew zetrzyj na grubej tarce i dodaj do kapusty. Obierz i drobno posiekaj czosnek i wymieszaj go również z kapustą.

kapusta w gorącej solance

Zalej kapustę gorącą solanką i kilka razy wymieszaj. Gdy solanka ostygnie, włóż garnek z kapustą do lodówki na jeden dzień.

kapusta w gorącej solance

Gotowe. Smacznego!

kapusta w gorącej solance

Taką kapustę można podawać na talerzu z różnymi piklami, może być wykorzystana jako baza do sałatek lub duszona z mięsem i warzywami.

Spróbuj ugotować kapustę w solance i podziel się z nami swoimi wrażeniami w komentarzach. I nie zapomnij pokazać przepisu znajomym w mediach społecznościowych!

error: Treść zabezpieczona !!