Kapusta kiszona wychodzi bardzo soczysta, chrupiąca i niezwykle smaczna. Kapusta z czosnkiem i octem jest idealna do gotowania pierwszych dań, przystawek, zapiekanek, ciast. Podzielimy się z Tobą tym genialnym przepisem!
Rozpocznij gotowanie solanki: wlej wodę do garnka, dodaj sól, cukier, ocet, zmielony czarny pieprz. Doprowadź do wrzenia. Umyj kapustę i posiekaj. Możesz siekać, ale niezbyt cienko, ale możesz też przeciąć ją na pół i każdą połowę na 6 kolejnych części.
Marchew zetrzyj na grubej tarce i dodaj do kapusty. Obierz i drobno posiekaj czosnek i wymieszaj go również z kapustą.
Zalej kapustę gorącą solanką i kilka razy wymieszaj. Gdy solanka ostygnie, włóż garnek z kapustą do lodówki na jeden dzień.
Gotowe. Smacznego!
Taką kapustę można podawać na talerzu z różnymi piklami, może być wykorzystana jako baza do sałatek lub duszona z mięsem i warzywami.