Założę się że pokochasz ten przysmak: Chrupiące, słodkie nadzienie makowe to idealne połączenie.

Wschodnie przysmaki czarują swoją prostotą, a jednocześnie bogatym smakiem. Na przykład słodka Katlama – od spróbowania pierwszego kawałka wiesz, że to danie dotarło do nas z daleka. Chrupiące, słodkie nadzienie makowe to idealne połączenie!

Chętnie podzielimy się z Wami przepisem na ten cudowny przysmak!

Katlama Tajik

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • 50 g masła
  • 0,5 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 350 g mąki

SKŁADNIKI NA NADZIENIE

  • 250 g maku
  • 150 g cukru
  • 130 g masła

PRZYGOTOWANIE

Pierwszą rzeczą, którą musisz przygotować to nadzienie. Weź czystą, suchą patelnię i wsyp do niej mak. Smaż maki przez kilka minut, aż poczujesz charakterystyczny przyjemny zapach.

Wsyp mak do głębokiego pojemnika i poczekaj, aż ostygnie, a następnie dodaj cukier i wymieszaj składniki.

katlama w piekarniku

Roztop masło. Odłóż na bok 130 g masła, a resztę wymieszaj z solą, cukrem i mlekiem.

przepis katlama

Wbij jajko do mieszanki i ponownie dokładnie wymieszaj.

pyszna katlama

Przesiej mąkę i stopniowo dodawaj ją do miski z innymi składnikami, cały czas mieszając.

ciastka Katlama

Zagnieć ciasto, aby było bardziej miękkie i elastyczne, poświęć na ten etap co najmniej 10 minut.

katlama jak gotować

Rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm.

Ciasto Katlama w piekarniku

Obficie posmaruj je stopionym masłem i posyp makiem.

katlama w mleku

Złóż obie krawędzie ciasta do środka i ściśnij.

gotowanie katlama

Powtórz krok 8, a następnie złóż ciasro wzdłuż  na pół.

katlama po uzbecku

Ponownie nasmaruj katlam, posyp pozostałymi makiem z cukrem i złóż ciasto, tym razem już w poprzek i ściśnij krawędzie, aby stopione masło nie wydostało się stamtąd podczas pieczenia.

przepis katlama w piekarniku

Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, posmaruj olejem i połóż na niej ciasto.

katlama z cukrem

Piecz katlamę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 35 minut, aż uzyska złoty kolor. Smacznego!

Udostępnij przepis na te niezwykłe ciasto w mediach społecznościowych!

error: Treść zabezpieczona !!