Chętnie podzielimy się z Wami przepisem na ten cudowny przysmak!
Pierwszą rzeczą, którą musisz przygotować to nadzienie. Weź czystą, suchą patelnię i wsyp do niej mak. Smaż maki przez kilka minut, aż poczujesz charakterystyczny przyjemny zapach.
Wsyp mak do głębokiego pojemnika i poczekaj, aż ostygnie, a następnie dodaj cukier i wymieszaj składniki.
Roztop masło. Odłóż na bok 130 g masła, a resztę wymieszaj z solą, cukrem i mlekiem.
Wbij jajko do mieszanki i ponownie dokładnie wymieszaj.
Przesiej mąkę i stopniowo dodawaj ją do miski z innymi składnikami, cały czas mieszając.
Zagnieć ciasto, aby było bardziej miękkie i elastyczne, poświęć na ten etap co najmniej 10 minut.
Rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm.
Obficie posmaruj je stopionym masłem i posyp makiem.
Złóż obie krawędzie ciasta do środka i ściśnij.
Powtórz krok 8, a następnie złóż ciasro wzdłuż na pół.
Ponownie nasmaruj katlam, posyp pozostałymi makiem z cukrem i złóż ciasto, tym razem już w poprzek i ściśnij krawędzie, aby stopione masło nie wydostało się stamtąd podczas pieczenia.
Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, posmaruj olejem i połóż na niej ciasto.
Piecz katlamę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 35 minut, aż uzyska złoty kolor. Smacznego!