Koniecznie wypróbuj leniwe pierogi w nowy sposób: Skosztowałam ich we Lwowie i zdradzili mi przepis.

Chyba każdy choć raz w życiu próbował pierogów leniwych. Ja pamiętam ich smak już z dzieciństwa, gdy przygotowywała je moja mama. Dziś podzielę się z Tobą przepisem na właśnie te szybkie i uwielbiane przez wszystkich danie.

Pierogi z tego przepisu zawsze wychodzą pyszne a do tego przygotujesz je w zaledwie 45 minut!

SKŁADNIKI

  • 100 ml wody
  • 250-300 g mąki pszennej
  • 30 g masła
  • 2 jajka
  • 450 g twarogu
  • 1 szczypta soli
  • 4 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE

  • Rozpuścić masło w 100 ml wrzącej wody.
  • Roztrzep 1 jajko i wymieszaj je z przesianą mąką, dodaj sól.
  • Wymieszaj dokładnie mieszaninę jaj z wrzącą wodą.
  • Owiń ciasto w folię lub plastikową torbę i odstaw na pół godziny.
  • Utrzyj 1 żółtko z cukrem i twarogiem, dodaj wanilinę.
  • Ciasto rozwałkuj na cienką wąską warstwę i rozprowadź na nim farsz.
  • Zroluj ciasto w kiełbaskę i pokrój na małe kawałki.
  • Pierog gotuj przez 10–15 minut.

A dla tych, którzy chcą przyrządzić je jeszcze szybciej, istnieje jeszcze inny genialny przepis na pyszne leniwe pierogi z twarogiem. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać w misce!

SKŁADNIKI

  • 500 g twarogu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 300 g mąki
  • 3 łyżki masła
  • 1 szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

Przetrzyj twaróg przez sito lub maszynkę do mielenia. Wymieszaj twaróg z cukrem, jajkami i szczyptą soli.

Dodaj roztopione masło do mieszanki twarogowej, wszystko dokładnie wymieszaj. Mąkę wsyp do twarogu i zagnieć ciasto twarogowe.

Zagotuj wodę w dużym garnku. Ciasto rozwałkuj w rulon i pokrój na plastry o szerokości 2–3 cm.

Gotuj pierogi w osolonej wrzącej wodzie, aż wszystkie wypłyną na powierzchnię. Podawaj leniwe pierogi ze śmietaną. Możesz także ozdobić je jagodami lub dodać dżem.

Powiedz swoim znajomym w mediach społecznościowych o tych prostych przepisach na bardzo leniwe pierogi z serem.

error: Treść zabezpieczona !!