mąkę wsyp do dużej miski, dodaj sól oraz cukier.
w osobnym naczyniu rozpuść drożdże w ciepłym mleku.
po uzyskaniu jednolitej konsystencji, dodaj roztwór do miski z produktami suchymi
dodaj olej i zacznij mieszać ciasto
na posypanej mąką stolnicy, rozłóż ciasto i nadal wyrabiaj, aż pozbędziesz się wszelkich grudek Powstałe ciasto dzielimy na dwie części.
Jeden kawałek wałkujemy na cienki placek, drugi kształtujemy w formie walca. Na powstały walec, nakładamy drugi kawałek ciasta w kształcie placka.
Owijamy go, pozostawiając jeden koniec nie zawinięty do końca. Nacinany pozostały fragment ciasta w kształcie pasków.
Owijamy chlebek paskami i przekładamy na blachę.
Pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 – 30 minut przykrywając ściereczką.
W tym czasie roztrzepujemy jajko. Po wyrośnięciu, smarujemy wierzch chleba masą jajeczną. Chleb pieczemy w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 200 stopni.