Świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań obiadowych, z powodzeniem można dodawać ją do sałatek i zapiekanek lub ugotować z niej kremową zupę. Najbardziej popularnym sposobem na przygotowanie cukinii jest ugotowanie i usmażenie jej w panierce na oleju.
Uzyskujemy w ten sposób smaczną, jednak dość kaloryczną przekąskę. alternatywą dla cukinii smażonej może być taka, którą piecze się w piekarniku. Ten sposób przyrządzenia potrawy pozwala na zaoszczędzeniu czasu i zachowanie wartości odżywczych warzywa. A do tego, nie trzeba będzie myć patelni!
Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w plastry o grubości 1 cm. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej obtoczoną w mące cukinię.
Plasterki skrapiamy olejem i posypujemy solą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 – 25 minut.