Oto rewelacyjny przepis na racuszki według przedwojennej receptury z 1895 roku. Ich niesamowity smak zapada w pamięć na zawsze, są tak wyjątkowe.

Przepis na pyszne racuchy

Oto przedwojenny przepis na pyszne  i aromatyczne racuchy. Każdy z nas co jakiś czas ma ochotę na zjedzenie domowej roboty racucha. Jest to słodkość, która nie dość, że przepysznie pachnie to jeszcze jest stosunkowo prosta do przygotowania. Domowe racuchy od lat kojarzone są z daniami przygotowanymi przez nasze babcie na przykład na śniadania.

Składniki potrzebne do przygotowania racuchów:

  • olej do smażenia,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 żółtko,
  • 200 ml mleka,
  • 25 g drożdży,
  • 250 g przesianej mąki.

Sposób przygotowania:

Do średniej wielkości miski należy wsypać mąkę i zrobić w niej niewielki dołek. Następnie na przykład w szklance bądź kubku należy rozpuścić w ciepłym mleku świeże drożdże. Do mąki w przygotowany wcześniej dołek wlewamy drożdże z mlekiem, dodajemy do nich żółtko, masło oraz szczyptę soli.

Następnie wszystko należy dokładnie wymieszać, a ciasto pozostawić na około 20 minut. Podczas tego czasu nasze ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą drewnianej łyżki wykładamy porcję ciasta na patelni.

Aby ciasto nie przyklejały się do łyżki za każdym razem należy zamoczyć ją w wodzie. Racuchy należy smażyć z obu stron, najlepiej przez dwie bądź trzy minuty z każdej strony. Należy jednak pilnować, aby racuchy się nie przypaliły. Podając racuchy można je dodatkowo udekorować na przykład za pomocą cukru pudru.

error: Treść zabezpieczona !!