Trójwarstwowe ciasto – Delikatne, puszyste, rozpływające się w ustach. Koniecznie zapisz przepis.

Delikatne, puszyste, rozpływające się w ustach. Idealne na święta i na co dzień do kawy i herbaty.

Pokochasz to niemal doskonałe trójwarstwowe ciasto z pysznym nadzieniem z suszonych śliwek i moreli, którego słodkość równoważy nutka kwaśnej cytryny. Gotowe świetnie prezentuje się na stole, wszyscy Twoi goście będą nim zachwyceni!

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
  • kostka masła (200 g)
  • 60 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • szczypta soli

Składniki na owocowe nadzienie:

  • 250 g suszonych śliwek, najlepiej kalifornijskich
  • 250 g suszonych moreli
  • 2 średnie cytryny
  • 6 płaskich łyżek cukru
  • 1 łyża mąki pszennej

Przygotowanie ciasta:

Masło włóż przynajmniej na kilkanaście minut do zamrażarki. Sparzone i obrane cytryny pokrój na ćwiartki, przepuść przez maszynkę do mięsa. Suszone morele i śliwki bardzo drobno posiekaj. Do przemielonej cytryny dodaj 6 łyżek cukry i łyżkę mąki, wymiesza widelcem na jednolitą masę.

Do miski zetrzyj na tarce wyciągnięte z zamrażarki masło. Przesiej do masła mąkę, wszystko pozagniataj palcami, aż powstaną okruchy takie, jak na kruszonkę. Dwie łyżki masy maślano- mącznej odłóż na bok, posypiesz nią ciasto na samym końcu.

Do miski dodaj proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Wymieszaj, po czym wlej mleko i szybkimi ruchami zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę.

Ciasto przenieś na obsypaną mąką stolnicę, uformuj rulonik, a następnie podziel go na cztery części, z których jedna będzie nieco większa od trzech pozostałych.

Formę do pieczenia wysmaruj odrobiną masła lub wyłóż papierem do pieczenia. Największą część ciasta rozwałkuj i wyłóż na dno formy, nie zapominając o wylepieniu ciastem również jej brzegów. Na wierzchu ciasta rozprowadź posiekane śliwki. Rozwałkuj kolejną porcję ciasta i przykryj nią owoce. Delikatnie dociśnij krawędzie.

Wykonaj kolejną warstwę owocową, posypując ciasto równomiernie posiekanymi morelami. Ponownie przykryj następnym kawałkiem ciasta, na które nałóż masę z cytryny, cukru i mąki.

Przykryj ostatnią porcją ciasta, posyp dwiema łyżkami kruszonki.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Wstaw ciasto i piecz około 50 minut. Po całkowitym ostudzeniu pokrój na kawałki. Możesz polać cytrynowym lukrem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!