Przepis, który zachwyci niejednego amatora domowych wypieków.

Pyszny domowy chleb

Domowej roboty pieczywo charakteryzuje się przepięknym zapachem silnie działającym w sposób pobudzający na nasze kubki węchowe, a także i smakowe. Domowy chleb przepysznie smakuje ale wiele osób boi się podjąć wyzwania by go upiec. Jeśli znajdujesz się wśród osób, które obawiają się trudności związanych z przygotowaniem domowego chleba, ten przepis jest dla ciebie!

Składniki potrzebne do wykonania domowego chleba:

  • 420 ml wody,
  • 10 g drożdży,
  • jedna mała łyżeczka soli,
  • 530 g mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

Na początek drożdże należy rozpuścić w ciepłej wodzie, najlepiej takiej, która ma temperaturę około 39 stopni Celsjusza. Następnie należy przesiać mąkę do głębokiej miski i dodać sól. Gdy to zrobimy do miski z mąką należy wlać rozpuszczone wcześniej drożdże. Wszystkie składniki z miski należy zagnieść na ciasto.

Gdy ciasto zostanie zagniecione całość przykrywamy folią z niewielkim dostępem do powietrza. Miskę należy odstawić na około dwie godziny w temperaturze pokojowej. Wówczas przez te dwie godziny ciasto będzie rosnąć.

Po upłynięciu czasu ciasto powinno zwiększyć swoją objętość około dwukrotnie, a na swojej powierzchni posiadać liczne pęcherzyki. Następnie należy przykryć miskę foliom lub pokrywką z małym otworem i włożyć do lodówki aż na całą noc.

Następnego dnia rano należy wyciągnąć miskę z ciastem z lodówki obsypać ręce i blat mąką i blat , a z ciasta stworzyć kulkę. Następnie gotowe ciasto należy rozłożyć na papierze do pieczenia, posypać delikatnie mąką i odstawić na około 40 do 60 minut. Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 235 stopni Celsjusza.

Ciasto należy przełożyć wraz z papierem do foremki bądź na blachę i zrobić za pomocą noża na jego wierzchu trzy nacięcia. Następnie ciasto można wsadzić do piekarnika najlepiej na środkowy poziom. Natomiast piętro niżej na blachę do pieczenia należy wlać kilka łyżek gorącej wody.

Chleb należy piec przez 45 minut, a następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia najlepiej na kratce. Warto również zwrócić uwagę na to, że ciasto przygotowane na domowy wypiek można trzymać w lodówce przez dwa tygodnie, a dzięki temu w każdej chwili można upiec świeży chleb na przykład na śniadanie.

error: Treść zabezpieczona !!