Jej nazwa odnosi się do skutków jej spożycia. Sałatka bardzo dobrze usuwa toksyny, oczyszcza organizm, a także nie psuje naszej figury. To wszystko za sprawą wyjątkowym nasionom i warzywom!
Porcja sałatki zawiera jedynie 450 kalorii, a w tym 41 g tłuszczów (zdrowych), 12 g węglowodanów oraz 10 g białka. Oprócz tego posiada mnóstwo minerałów oraz witamin, które są kluczowe dla prawidłowego działania skóry, włosów, paznokci jak i całego organizmu.
Warto zaznaczyć tutaj kluczową rolę awokado, które jest prawdziwym magazynem dla zdrowych tłuszczów omega-3. Ten składnik może pozytywnie wpłynąć na wzrok, odporność, libido oraz pomaga zwalczyć nadwagę.
Awokado powinno być dojrzałe. Należy je pokroić na pół i usunąć pestkę. Pół awokado można odłożyć na bok, natomiast drugie pół pokroić w kostkę. Przygotowane awokado wkładamy do naczynia z głębokim dnem. Kroimy w kostkę ser, pomidor oraz ogórka i dodajemy do naczynia z awokado.
Jak można zauważyć, sałatka nie zawiera ani grama soli. Występujący w składzie ser feta jest na tyle słony, że sól jest zbędna. Chętni mogą również polać sałatkę sokiem z cytryny. Dzięki temu lekka sałatka z awokado będzie zawierać jeszcze więcej wartościowych witamin i minerałów.