Moja dzisiejszą propozycją dla ciebie będzie cygańska pieczeń, która wyróżnia się niecodziennym smakiem i wspaniałym aromatem. Koniecznie wypróbuj tej receptury!
Rozbij mięso tłuczkiem, a następnie posyp je solą oraz pieprzem. Obierz cebulę i pokrój ją w pół pierścienie. Umyj ogórki kiszone, jeżeli chcesz, to je umyj, a następnie pokrój w plasterki.
Posolone i popieprzone wcześniej mięso posmaruj musztardą, następnie połóż na nim dwa plastry boczku, trochę cebuli oraz parę plasterków pokrojonego ogórka. Warstwy mięsa, boczku i warzyw układaj do zużycia wszystkich składników, a następnie weź specjalny sznurek i starannie zwiąż nim mięso.
Duś warzywa do miękkości, a następnie zalej je bulionem. Dodaj także trochę koncentratu pomidorowego, dokładnie wymieszaj i gotuj jakieś 5 minut. Po wyznaczonym czasie dolej przygotowane czerwone wino i znów poczekaj 5 minut.
Związane wcześniej mięso przełóż do naczynia przeznaczonego do pieczenia i zalej je przygotowanym sosem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wsadź do niego mięso i piecz mniej więcej przez 2 – 2,5 godziny.