Marchewka to dobre źródło witaminy A oraz karotenu, dzięki czemu pozytywnie wpływa na wzrok. To wspaniałe warzywo jest również pełne przeciwutleniaczy, witamin B, C oraz K, a także minerałów, takich jak wapń, potas żelazo, mangan i fosfor.
Takie bogactwo składników odżywczych sprawia, że marchewka jest uznawana za jedno z najzdrowszych warzyw. Pozytywne oddziaływanie na cały ludzki organizm sprawia, że marchewka jest chętnie spożywana pod różnymi postaciami, od surówki, po sok, czy zupę.
Mało kto wie jednak, że marchew pomaga zwalczyć przeziębienie, a zwłaszcza objawy związane z kaszlem i zapaleniem oskrzeli. Jak przygotować skuteczny syrop pomagający w odkrztuszeniu wydzieliny z dróg oddechowych i złagodzeniu kaszlu?
Obraną i drobno pokrojoną marchew zalać wodą, gotować na małym ogniu pod przykryciem aż do miękkości. Do ugotowanej marchewki dodać imbir, całość zblendować na gładko, odstawić w chłodne miejsce, aż syrop ostygnie. Do syropu dodać miód i ponownie zblendować do połączenia składników.