Naturalne domowe lody – lepsze niż kupne. Wystarczy 3 składniki. Chwila roboty i gotowe

Przepis na śmietankowe, domowe lody przypadnie każdemu do gustu. Jest prosty, szybki i sprawdzony. Składa się tylko z trzech składników i co najlepsze, nie wymaga urządzenia do lodów.

Tak przygotowane lody mają idealną, kremową konsystencję – nie trzeba ich mieszać w trakcie mrożenia, nie zamarzają w kryształy.

Lody z tego przepisu smakują wyśmienicie i cudownie orzeźwiają letnią porą. Najlepiej zrobić ich od razu więcej, gdyż są tak przepyszne!

SKŁADNIKI:

  • 300 ml słodkiej śmietanki
  • 300 ml słodzonego mleka skondensowanego (możesz obniżyć tę ilość, jeśli chcesz mieć mniej słodkie lody)
  • 90 g ulubionej czekolady mlecznej
  • parę jednorazowych papierowych kubków
  • drewniane patyczki do lodów

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Najlepiej za pomocą miksera ubij śmietankę w głębokiej misce. Możesz użyć też trzepaczki. Miksuj, aż masa będzie gładka, puszysta.

W trakcie miksowania stopniowo dolewaj skondensowane mleko.

W osobnym naczyniu rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, możesz roztopić ją również w mikrofalówce. Roztopioną czekoladę wlej do kubeczków i rozprowadź ją po ściankach, aby tworzyła polewę lodów.

Tak przygotowane kubeczki włóż do zamrażarki na około 10 minut, by czekolada zastygła.

Wyjmij kubeczki z zamrażarki. Do tak przygotowanych wlej miksowaną wcześniej masę ze śmietanki i mleka. W środek każdego loda wsadź drewniany patyczek. Włóż przygotowane lody do zamrażarki na minimum 5 godzin.

Po tym czasie delikatnie wyciśnij lody z kubeczków, możesz po prostu rozciąć lub rozerwać kartonik od kubka. Posmakuj i przekonaj się, jak niewiele wysiłku i składników wymagają te przepyszne, domowe lody śmietankowe!

Takie domowe lody nadają się nie tylko na upały. Możesz je robić cały rok i delektować się smakiem w małych porcjach. Sprawdzą się jako smakowity deser dla dzieci. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!