Tak przygotowane lody mają idealną, kremową konsystencję – nie trzeba ich mieszać w trakcie mrożenia, nie zamarzają w kryształy.
Lody z tego przepisu smakują wyśmienicie i cudownie orzeźwiają letnią porą. Najlepiej zrobić ich od razu więcej, gdyż są tak przepyszne!
Najlepiej za pomocą miksera ubij śmietankę w głębokiej misce. Możesz użyć też trzepaczki. Miksuj, aż masa będzie gładka, puszysta.
W trakcie miksowania stopniowo dolewaj skondensowane mleko.
W osobnym naczyniu rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, możesz roztopić ją również w mikrofalówce. Roztopioną czekoladę wlej do kubeczków i rozprowadź ją po ściankach, aby tworzyła polewę lodów.
Tak przygotowane kubeczki włóż do zamrażarki na około 10 minut, by czekolada zastygła.
Wyjmij kubeczki z zamrażarki. Do tak przygotowanych wlej miksowaną wcześniej masę ze śmietanki i mleka. W środek każdego loda wsadź drewniany patyczek. Włóż przygotowane lody do zamrażarki na minimum 5 godzin.
Po tym czasie delikatnie wyciśnij lody z kubeczków, możesz po prostu rozciąć lub rozerwać kartonik od kubka. Posmakuj i przekonaj się, jak niewiele wysiłku i składników wymagają te przepyszne, domowe lody śmietankowe!