Pieczone ziemniaczki – obiad jak marzenie. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem

Ziemniaki goszczą w kuchni całego świata od wieków. Sposobów na ich przygotowanie jest tak wiele, jak wiele kucharek na świecie.

Pieczone, smażone, gotowane czy w postaci frytek. Każdy je uwielbia i są częstym gościem na naszych talerzach bo po prostu je uwielbiamy!

Gdy nie masz czasu na pilnowanie ziemniaków w garnku i chcesz przygotować je szybko, ten przepis będzie dla ciebie idealny! Pieczone ziemniaki z czosnkiem zachwycą wszystkich twoich domowników swoim smakiem i aromatem!

Pieczenie ziemniaczków w rękawie to cudowny sposób na przygotowanie posiłku, dzięki któremu nie musimy się męczyć później z szorowaniem tłustej blachy po pieczeniu. Przyrządzanie ich to sama rozkosz dla kucharza!

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka musztardy
  • pęczek natki pietruszki
  • pół łyżeczki soli
  • pieprz I przyprawa do ziemniaków wedle uznania
  • rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania

Zaczynamy od dokładnego umycia i oczyszczenia bulw. Młode ziemniaki najlepiej pięć że skórką, a większe pokrój na ćwiartki bądź połówki. Drewnianą wykałaczką, albo patyczkiem do szaszłyków przekłuwamy ziemniaki w paru miejscach. Czosnek przeciśnijmy przez praskę, a zioła posiekajmy dosyć drobno.

Przygotujmy teraz osobną miskę i wymieszajmy oliwę z czosnkiem, musztardą, solą i pieprzem. Dodajemy mieszankę do ziemniaków i wymieszajmy wszystko dokładnie.

Ziemniaki wrzucamy do worka i nakłuwamy go w paru miejscach. Tak położone ziemniaczki na blaszce pieczemy w temperaturze 180-200° przez 40-60 minut. Aby Twoje ziemniaki miały piękną złotą skorupkę rozetnij na ostatnie dziesięć minut worek od góry i przełącz Piekarnik na tryb grilla.

Smacznego! Ten prosty przepis nie powinien zostać w jednej kuchni. Jeśli ci się podoba, podziel się nim swoim znajomym!

error: Treść zabezpieczona !!