Mimo że wielu z nas podejmuje postanowienia dotyczące zdrowego stylu życia, koniec roku zwykle przynosi nadmiar kalorii i tłuszczu. Stąd początek nowego roku to idealny moment na odtrucie organizmu i rozpoczęcie zdrowej diety. W tym przypadku świetnie sprawdzi się zupa jarzynowa, która sprzyja spalaniu tłuszczu.
Zacznij od pokrojenia i smażenia cebuli w garnku z odrobiną oleju roślinnego. Dodaj startą na grubej tarce marchewkę i kontynuuj smażenie, aż zmięknie.
Następnie dodaj pokrojone w paski czerwoną i żółtą paprykę i podsmażaj z resztą składników. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodaj pokrojonego selera naciowego i różyczki kalafiora.
Zalej wszystko litrem wody, dodaj sól, wymieszaj i gotuj pod przykryciem.
W międzyczasie zetrzyj pomidora na tarce, odrzuć skórę, a resztę dodaj do garnka. Zamieszaj i gotuj dalej pod przykryciem.
Po połączeniu składników, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie zmiksuj zupę na gładko za pomocą blendera ręcznego.
Pod koniec możesz doprawić zupę według własnych upodobań i podawać ją posypaną natką pietruszki.