Czy wiesz, jak zrobić herbatę imbirową, która nie tylko rozgrzewa, ale także eliminuje kaszel i przeziębienie, a bóle brzucha znikają jak ręką odjął.

Wiele korzystnych efektów przypisuje się korzeniu imbirowi. Jego specyficzny aromat i pikantność czynią go popularnym składnikiem w kuchni.

Gdy choroba nas dopadnie, herbatka imbirowa, przyrządzona z tego korzenia, zawierająca wszystkie jego lecznicze składniki, może być naszą pierwszą pomocą.

Herbaty imbirowej, która leczy i rozgrzewa, warto spróbować szczególnie zimą. Imbir pomaga w leczeniu różnych dolegliwości, od nudności i niestrawności, po grypę i przeziębienie. Wybierając imbir w sklepie, zwracajmy uwagę na gładką skórkę i unikajmy tych, które są wysuszone. Kolor przeciętego korzenia może wahać się od ciemnożółtego do lekko niebieskawego.

Instrukcje przyrządzania świeżej herbaty imbirowej są proste.

Rozpoczynamy od dokładnego oczyszczenia korzenia, starając się nie usunąć zbyt wiele. Do tego celu najlepiej użyć obieraczki lub delikatnie zeskrobać skórkę krawędzią łyżki. Na pół litra wody wystarczy 1 cm plasterka imbiru.

Następnie korzeń trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobno poszatkować i dodać do herbaty. Imbir wkładamy do czajnika, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Możemy przecedzić herbatę lub pozostawić imbir. Na koniec doprawiamy ją miodem, sokiem z cytryny i szczyptą mielonego cynamonu.

O ile herbatka imbirowa jest skutecznym sposobem na wzmocnienie odporności i walkę z chorobami, o tyle nie powinniśmy pić jej regularnie, aby imbir nie przestał działać na nasz organizm. W przypadku nadmiernego spożycia mogą wystąpić zgaga lub mdłości.

error: Treść zabezpieczona !!