Niesamowita sztuczka – Banany już nigdy nie zbrązowieją, a ziemniaki i marchewka przetrwają cały rok.

Zdarza się, że kupujemy więcej jedzenia niż potrafimy zjeść przed upływem daty przydatności do spożycia.

Nauczmy cię jak unikać marnowania żywności i pieniędzy przez właściwe przechowywanie produktów, aby były one zawsze świeże i gotowe do spożycia.

Cebula przetrwa wiele miesięcy, jeśli zostanie umieszczona w starej pończosze i przechowywana w chłodnym, suchym miejscu. Oddziel poszczególne cebule supełkiem, aby zachowały świeżość.

Aby jagody pozostały świeże i wolne od pleśni, umyj je w mieszance wody i octu zaraz po ich zakupie.

Ziemniaki zachowają swoją świeżość, jeśli zostaną przechowywane w miejscu suchym i chłodnym, z dala od światła słonecznego. A umieszczenie jabłka wśród nich pomoże zapobiec kiełkowaniu. W przypadku ziemniaków, buraki mogą być używane jako kolektor wilgoci, ale unikaj przechowywania ich z innymi warzywami.

Miód, jeśli przechowywany w szklanym pojemniku w chłodnym miejscu, pozostanie świeży na lata, a zmiana koloru nie wpływa na jego jakość.

Dla bananów, zawiązanie ich końcówek w plastikową torbę opóźni proces dojrzewania.

Mleko może być przechowywane przez długie miesiące, a jego zmiana konsystencji nie oznacza zepsucia. Zamrażanie jest także opcją, jeśli jesteś zaniepokojony zbliżającym się terminem ważności.

Nadmiar jajek? Ubij je, dodaj szczyptę soli i zamroź w hermetycznej torebce.

Z resztkami sosu pomidorowego, zamrażaj je w małych porcjach, aby unikać pleśni i marnowania.

Jeśli chodzi o zioła, zachowaj ich świeżość i aromat, mieszając je z oliwą z oliwek i zamrażając w kostkach lodu. Olej chroni zioła przed uszkodzeniami spowodowanymi przez mróz, a ty zawsze będziesz miał świeże zioła pod ręką.

error: Treść zabezpieczona !!