Zmniejsz stężenie cholesterolu za pomocą tych cennych wskazówek – metody domowe odkryte.
Problemy poważne mogą wynikać z wysokiego cholesterolu. Warto wiedzieć, jak z nim walczyć, ponieważ jest ściśle powiązany z podwyższonym ryzykiem chorób układu krążenia. Poniżej znajdziesz kilka domowych sposobów, które pomogą w jego obniżeniu.
Spożywaj więcej produktów zawierających błonnik pokarmowy, aby obniżyć cholesterol LDL. Owoce, warzywa, nasiona, orzechy, rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste są dobrymi źródłami błonnika. Wybieraj tłuszcze nienasycone zamiast nasyconych, aby zachować poziom dobrego cholesterolu HDL, a jednocześnie obniżyć złe LDL. Tłuszcze trans, zawarte w przetworzonej żywności, powinny być unikane ze względu na ich negatywny wpływ na zdrowie serca.
Regularna aktywność fizyczna jest kluczowa – dąż do spędzenia co najmniej 150 minut tygodniowo na umiarkowanych ćwiczeniach aerobowych lub 75 minut na intensywnych. Nadwaga może podnieść poziom złego cholesterolu, więc dbaj o zdrową masę ciała poprzez odpowiednią dietę i ćwiczenia. Palenie i nadmierne spożywanie alkoholu są szkodliwe – unikaj tytoniu i ogranicz alkohol. Znajdowanie sposobów na zarządzanie stresem, jak medytacja czy joga, także jest ważne.
Indywidualne potrzeby każdej osoby mogą się różnić. Zanim wprowadzisz jakiekolwiek zmiany w diecie czy stylu życia, skonsultuj się z lekarzem, szczególnie jeśli masz już istniejące schorzenia lub przyjmujesz leki.
Spożywaj żywność bogatą w błonnik, taką jak owsianka, jęczmień, komosa ryżowa, chleb pełnoziarnisty, fasola, soczewica i ciecierzyca. Zrób miejsce w swojej diecie na orzechy, awokado, oliwki i wiele owoców i warzyw, które są doskonałymi źródłami tłuszczów nienasyconych i błonnika.
Bądź fizycznie aktywny w codziennym życiu. Wybieraj schody zamiast windy, parkuj dalej i wykorzystaj przerwy telewizyjne do ćwiczeń. Porzucenie palenia i utrzymanie zdrowej wagi są kluczowe dla zdrowego poziomu cholesterolu. Ogranicz alkohol i zwracaj uwagę na jakość przygotowywanych posiłków – unikaj smażenia i preferuj gotowanie, duszenie czy pieczenie.