Drogie kosmetyki odchodzą w niepamięć: Zaskakująca herbata lecznicza, która zmiecie kaszel i odmłodzi Twoją skórę.

Na całym świecie czarny bez cieszy się renomą jednej z roślin o szerokim zastosowaniu w medycynie.

Od wieków ludzie wykorzystują go do walki z infekcjami i stanami zapalnymi, a nawet starożytni Egipcjanie używali bzu do poprawy kondycji skóry i leczenia oparzeń. Do dziś wielu nadal zbiera kwiaty czarnego bzu, wykorzystując je jako naturalne remedium na różnorodne dolegliwości.

Wpływ czarnego bzu na zdrowie

Oto roślina, której właściwości zdrowotne mogą pomóc w rozwiązaniu licznych problemów – czarny bez. Możesz go wypróbować, być może i Ty odczujesz jego dobroczynne działanie.

Oto lista korzyści płynących z używania czarnego bzu:

  • Efektywny w przeziębieniach, grypie, alergiach, zapaleniu oskrzeli,
  • Zapewnia zdrowie dróg oddechowych,
  • Redukuje stany zapalne, kaszel i śluz,
  • Eliminuje kwas moczowy z organizmu,
  • Wzmacnia odporność, ochrona komórek przed wolnymi rodnikami,
  • Antywirusowe i antybakteryjne działanie,
  • Antyseptyczne i detoksykujące właściwości,
  • Łagodny antybiotyk,
  • Wspiera proces pocenia się w przypadku grypy,
  • Poprawia trawienie, oczyszcza układ pokarmowy,
  • Zwalcza zaparcia, reguluje wypróżniania,
  • Łagodzi wzdęcia i bóle brzucha,
  • Diuretyczne właściwości, oczyszcza nerki i drogi moczowe,
  • Łagodzi bóle stawów (reumatyzm, dna moczanowa),
  • Uspokaja układ nerwowy,
  • Redukuje stres,
  • Łagodzi ból i skurcze (np. migrena, ból brzucha),
  • Przyspiesza gojenie skóry (wysypki, egzemy, urazy),
  • Dezynfekuje i wspomaga proces gojenia skóry.

Roślina ta słynie z właściwości leczniczych, bogata jest w flawonoidy, karoten, witaminę C. Wiadomo, że bez radzi sobie z grypą, przekrwieniem, zapaleniem oskrzeli, astmą i alergiami, poprawia też odporność oraz jest pomocny w przypadku cukrzycy i zaparć.

Delikatny balsam

Cudowny dla skóry wrażliwej jest balsam z czarnego bzu. Stosuje się go przez zalanie 25 gramów suszonych kwiatów dwoma szklankami gorącej wody, następnie należy poczekać, aż płyn ostygnie pod przykryciem. Po schłodzeniu, odcedzamy i przechowujemy w czystym szklanym pojemniku. Nałożenie płynu na wacik pozwoli oczyścić i odświeżyć twarz, łagodząc skórę. Wodę zużywa się w ciągu trzech dni.

Ocet z bzu

Do produkcji prawdziwego octu z czarnego bzu używa się suszonych kwiatów. Przepis jest prosty: 1 kg kwiatów zalewa się 1 litrem octu i pozostawia na 8 dni w ciepłym miejscu. Po tym czasie przecedza się przez filtr płócienny lub papierowy. Ocet ten można wykorzystać w kuchni, ma też chłodzące właściwości, więc nadaje się do okładów.

Herbata na kaszel

Do zwalczenia uporczywego, suchego kaszlu służy herbata z suszonych kwiatów bzu. Może być podawana dzieciom, jednak niezbędna jest wcześniejsza konsultacja z lekarzem. Suszone kwiaty należy trzymać w miejscu ciemnym i suchym.

Herbatę przygotowujemy standardowo – zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i pozostawiamy do naciągnięcia na 10 minut. Pomoże to złagodzić kaszel.

Syrop z bzu na zimę

Ten syrop jest idealny do herbaty zimowej lub orzeźwiającej lemoniady w lecie, zgodnie z tradycją naszych babć.

Składniki:

  • 3 cytryny,
  • 45 większych kwiatów bzu,
  • 2 kg cukru,
  • 2 litry wody.

Przygotowanie:

Najpierw dokładnie myjemy kwiaty bzu. Cukier wrzucamy do garnka, dodajemy wodę i podgrzewamy, aż do rozpuszczenia cukru. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z dwóch cytryn – jeśli są ekologiczne, można także użyć startej skórki.

Gdy syrop przestygnie, wkładamy do niego umyte kwiaty, następnie pojemnik przykrywamy i umieszczamy w lodówce na 4 dni, mieszając kilka razy. Po tym czasie syrop przecedzamy, przelewamy do szczelnych słoików i sterylizujemy. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

error: Treść zabezpieczona !!