Stwórz w domu świąteczną atmosferę ze słodką czekoladą. Ciasteczka maślane w czekoladzie można podawać jako słodkość nie tylko na Święta Bożego Narodzenia, ale można się nimi delektować za każdym razem, gdy najdzie nas ochota na coś dobrego do kawy.
Miękkie masło włóż do miski i posyp cukrem pudrem. Dodać cukier waniliowy i szczyptę soli. Ubijaj mieszaninę przez minutę. Do powstałej mieszaniny dodaj mąkę i skrobię i wszystko wymieszaj.
Do masy dodać śmietanę i ubić. Po połączeniu składników ponownie wymieszaj masę za pomocą szpatułki do ciasta. Dodawaj śmietankę stopniowo, łyżka po łyżce i zawsze mieszaj pomiędzy każdym dodaniem. Ciasto będzie pięknie puszyste.
Powstałą masą napełnij rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką i uformuj na blasze ciasteczka o różnych kształtach, np. koła czy podkowy. Ciasteczka włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 10–12 minut.
Po upieczeniu odłóż ciasteczka na bok. W czasie studzenia przygotuj czekoladę, orzechy i wiórki kokosowe do dekoracji. Czekoladę pokrój na małe kawałki w misce, którą umieść nad garnkiem z ciepłą wodą. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i natrzyj nią część ciasteczek.
Część czekoladową posypujemy na przemian wiórkami kokosowymi i orzechami. Następnie poczekaj, aż czekolada stwardnieje i możesz podawać.