Proste, szybkie i słodkie śniadanie z owocami, które przygotujesz w kilka minut.
Proste, szybkie i słodkie śniadanie z owocami, które przygotujesz w kilka minut – proces przygotowania
Masz ochotę na proste, szybkie i pyszne śniadanie, które jest zbilansowane i doskonale rozpoczyna dzień? Wypróbuj zatem prosty przepis na kanapki ze słodkimi owocami, które z pewnością pokochasz. Idealne proporcje słodkiego i lekko kwaśnego smaku owoców oczarują Cię ale i napełnią. Poza tym to danie nadaje się również dla klasycznych porannych „niebiegaczy”, którzy lubią wykorzystać każdą minutę na dobre.
Składniki
- kromki kanapki lub białego chleba – 4-6 szt
- twarożek w kawałkach – 150 g
- cukier puder – 2-4 łyżki
- sfermentowana śmietana – 2 łyżki
- cukier waniliowy – 8 g
- kiwi – 2-3 szt
- jajka średniej wielkości – 2 szt
- mleko (można również użyć wody) – 30 ml
- olej roślinny do smażenia – w razie potrzeby
Przygotowanie
W pierwszym kroku przygotowujemy średniej wielkości miskę, w której mieszamy twarożek, cukier, śmietankę fermentowaną i cukier waniliowy. Wszystko dobrze wymieszaj, aż uzyskasz drobną, lekko grudkowatą mieszaninę. Następnie obrane kiwi pokroić w mniejszą kostkę i dodać do masy twarogowej. Wszystko ponownie dobrze wymieszaj.
Gdy mamy już gotowy twaróg z kostkami kiwi, możemy go równomiernie rozsmarować na połowie przygotowanych kromek kanapki lub chleba. Jeśli zajdzie taka potrzeba, możesz wykorzystać także bułki lub ciastka przekrojone na pół, które masz pod ręką. Gdy poszczególne kromki zostaną pokryte mieszanką, przykryj je drugą połową plasterków, tak aby otrzymać kanapki z chlebem.
W kolejnym kroku rozbijamy jajka w misce i dodajemy do nich łyżeczkę cukru oraz przygotowane mleko. W razie potrzeby można go również zastąpić wodą. Całą masę dokładnie wymieszaj widelcem, a następnie dokładnie zanurz kanapki w tej mieszance z obu stron. Należy jednak uważać z nadzieniem, które może łatwo wyciekać.
W ostatnim kroku na patelni rozgrzej olej, następnie przygotowane kanapki smaż z obu stron na złoty kolor. Następnie wystarczy położyć je na papierowym ręczniku, aby wchłonął nadmiar oleju i gotowe. Przed podaniem posyp cukrem pudrem i ciesz się tym pysznym, słodkim daniem.