Lubisz wątróbkę na cebuli z ryżem? Dobrze się odżywiasz, są smaczne, a poza tym zawierają w znacznych ilościach niezwykle potrzebne witaminy, szczególnie witaminy A, z grupy B oraz minerały takie jak miedź, cynk, żelazo i chrom, dlatego ich spożywanie zalecane jest przy anemii. Jednak wątróbkę trzeba nie tylko podsmażyć czy usmażyć, ale bardzo smacznie piecze się ją w folii, bo pozostaje dość soczysta.
Zaletą tego przepisu jest to, że można użyć dowolnej wątroby, według własnych upodobań smakowych. Drób, zwłaszcza wątróbka drobiowa lub indycza, ma delikatny smak, podobny do wątroby króliczej. Można przygotować także gęś, wieprzowinę lub wołowinę. Wątrobę dokładnie umyć, usunąć ścięgna i włókna, pokroić w małe kawałki lub kostkę.
Przygotuj naczynie do pieczenia, wyłóż je folią aluminiową, rozłóż na całej powierzchni kostki wątroby. Cebulę pokroić drobno, ułożyć plastry cebuli na rozsmarowanej wątróbce, równomiernie posypać solą i pieprzem, delikatnie wymieszać, uważając, aby nie przebić folii.
Sklejamy brzegi folii po bokach i u góry tak, aby powietrze nie mogło uciekać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Czas pieczenia zależy od wybranego rodzaju wątróbki, pieczenie trwa około 20-35 minut.
Jako dodatek nadaje się ryż klasyczny lub basmati, ale zapiekana bagietka z oliwą lub ziemniaki smażone na maśle również dobrze smakują z wątróbką.
Dla tych, którzy nie szukają smaku cebuli, można doprawić wątrobę kminkiem i słodką papryką węgierską i pominąć cebulę. Bardzo dobrze smakuje także połączenie wątróbki z boczkiem, które nadaje wątrobie odpowiedniego aromatu.