Biszkopt z kremem budyniowym – procedura przygotowania
Biszkopt z kremem to jeden z tych deserów, po którym w ciągu kilku chwil robi się błogo. Przygotowanie jest szybkie, proste i poradzi sobie z nim każdy, a pieczenie nie zajmuje więcej niż 15 minut.
Składniki
- ciasto francuskie – 1 szt
- cukier – według uznania
- biszkopty – 24 szt
- cukier puder – według uznania do dekoracji
Krem
- gotowany budyń – 500 g
- śmietana do ubijania – 250 g
Syrop
- woda – 100 ml
- likier lub rum – 100 ml
- cukier – 3 łyżeczki
Przygotowanie
Rozwałkuj ciasto francuskie i złóż prostokąt na pół. Następnie przekrój go na równe połówki w miejscu zagięcia. Nakłuj je widelcem i obydwa zwilż wodą.
Następnie posyp je lekko cukrem granulowanym. Ciasto nie jest słodkie, dlatego do karmelizacji używa się cukru. Piec przez 15 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza w piekarniku tradycyjnym lub 185 stopni Celsjusza z konwekcją, aż ciasto będzie złociste.
Syrop przygotować mieszając wodę, likier i cukier (likier można zastąpić rumem). Ubij śmietanę i za pomocą trzepaczki wprowadź ją do schłodzonego, wcześniej ugotowanego kremu.
Na 1 część upieczonego ciasta za pomocą szpatułki nałóż jedną trzecią przygotowanego kremu. Biszkopty maczamy w przygotowanym syropie i układamy na kremie rozsmarowanym na blasze. Na wierzch nakładamy kolejną trzecią część kremu, ponownie zanurzamy biszkopty i układamy je na kremie.
Ostatnią część kremu wyłóż na biszkopt i rozsmaruj krem po bokach tak, aby wszystko było nim przykryte. Połóż drugi upieczony arkusz jako ostatnią warstwę. Połóż go na kremie stroną, która podczas pieczenia była na wierzchu.
Deser przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, najlepiej przygotować go dzień wcześniej. Zaraz po wyjęciu z lodówki posypujemy cukrem pudrem i dużym nożem kroimy na 12 części.