Ten przepis nie tylko jest prosty, ale też krem, który z niego powstaje, jest niezwykle smaczny i idealny do różnorodnych deserów.
Obierz banany, odetnij końcówki i pokrój je na grube plastry. Przełóż do miski.
W rondelku rozpuść masło, dodaj pokrojone banany i wymieszaj.
Wlej sok z cytryny, mieszaj i gotuj przez 2 minuty.
Na małym ogniu kontynuuj duszenie bananów, a następnie rozdrobnij je mikserem ręcznym. Dodaj trochę mleka do puree, mieszając trzepaczką.
Wmieszaj skrobię, żółtka, a następnie stopniowo dodawaj resztę mleka. Dodaj esencję waniliową i gotuj na małym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje.
Przełóż krem do miski, przykryj i odstaw na minimum 2 godziny do wystygnięcia.
W osobnej misce ubij schłodzoną śmietankę kremówkę, następnie stopniowo dodawaj do niej krem bananowy, ubijając aż do uzyskania jednolitej konsystencji.