Odkryj niesamowite właściwości mniszka lekarskiego: bezcenny sojusznik w walce z grypą i naturalny sekret zdrowia wątroby i krwi, wszystko to w jednej roślinie.

Mlecze, które często widzimy jako chwasty na łąkach i w obszarach trawiastych, są roślinami o niezwykłych właściwościach leczniczych.

Ich małe, żółte kwiaty, przypominające słońca, pojawiają się w trawie jako jedne z pierwszych wiosną i pozostają do końca lata. Są to rośliny pozornie zwyczajne, ale posiadające moc uzdrawiania i wspomagające redukcję masy ciała.

Mniszek lekarski, którego każdą część od korzenia po kwiat można wykorzystać w celach leczniczych, ma liczne zastosowania.

Żółte główki tej rośliny nie tylko upiększają wiosenne łąki, ale także są pomocne w leczeniu infekcji płucnych, kamicy żółciowej, alergii wiosennych, obrzęków, a nawet nadciśnienia. Długo uważane za eliksir długowieczności, mają szczególnie pozytywny wpływ na wątrobę.

Korzeń mniszka lekarskiego jest znany ze swoich właściwości oczyszczających wątrobę i skórę oraz wspomagających redukcję wagi. Jego moczopędne i oczyszczające działanie sprawia, że znajduje zastosowanie w leczeniu chorób skórnych takich jak trądzik czy egzema, a także w przypadkach zaparć, kamieni nerkowych i oczyszczaniu krwi z toksyn.

Poprawia funkcjonowanie wszystkich narządów, w tym wątroby, zwiększając przepływ żółci i aktywność hepatocytów. Korzeń mniszka lekarskiego jest również pomocny w regulacji hormonalnej, co może być korzystne dla kobiet z endometriozą, zespołem napięcia przedmiesiączkowego czy zespołem policystycznych jajników.

Liście mniszka lekarskiego wspierają funkcje nerek i regulują płyny ustrojowe, zmieniając procesy metaboliczne i stymulując funkcje narządów wydalniczych.

Są one bogate w wapń i potas, co pomaga zrównoważyć ewentualne straty minerałów podczas diurezy.  Pomagają one również zmniejszać obrzęk i zapobiegać wysokiemu ciśnieniu krwi. Liście są idealne do sałatek.

Mniszek lekarski ma wiele właściwości leczniczych, w tym wsparcie obronne, profilaktykę grypy i przeziębienia, oczyszczanie wątroby i nerek, działanie antyseptyczne i odtruwające, wspieranie trawienia, przemiany materii, odkwaszanie organizmu, działanie moczopędne, wspomaganie gojenia się skóry, ran i chorób skórnych, dezynfekcja ran, wspomaganie tworzenia czerwonych krwinek, dotlenianie krwi, zapobieganie i leczenie anemii, wspomaganie tworzenia tkanki kostnej oraz eliminacja migren, bólów brzucha, stawów i mięśni.

Przygotowanie niegotowanego syropu z mniszka lekarskiego rozpoczyna się od zebrania kwiatów mniszka w słoneczną pogodę w czystym środowisku, najlepiej na łąkach rolniczych z dala od drogi lub w lasach. Po zebraniu kwiaty są oczyszczane od szypułek, a następnie suszone na słońcu lub w wodzie, aby usunąć owady i inne zanieczyszczenia.

Kwiaty umieszcza się w dużym, zamykanym pojemniku, zasypuje cukrem i pozostawia na parapecie na dwa dni, mieszając od czasu do czasu.

Po dodaniu wody syrop pozostawia się na kolejny dzień, a następnie przecedza przez ściereczkę. Gotowy syrop przechowuje się w lodówce i można go używać w lemoniadach lub jako słodzik.

error: Treść zabezpieczona !!