Sztućce, takie jak łyżki (pociemniałe od nalotu), nie prezentują się atrakcyjnie. Warto więc regularnie dbać o ich czystość. Przedstawiamy sposób na oczyszczenie łyżek wykonanych ze stali nierdzewnej.
Potrzebne są także sztućce do wyczyszczenia – łyżki, widelce, noże. Jak czyścić łyżki i widelce ze stali nierdzewnej? Użyjemy świeżo ugotowanej wody (od 1 do 1,5 litra) i głębokiego naczynia. Na dno garnka kładziemy jedną warstwę folii, na niej umieszczamy sztućce, a następnie wsypujemy po 1 łyżce soli i sody. Nie jestem pewna, jaką rolę pełni folia w tej metodzie, ale wiem, że bez niej metoda nie działa.
Dodajemy sól i sodę. Uwaga: użyj zwykłej soli bez dodatków i niejodowanej, inaczej na łyżkach może pojawić się trudna do usunięcia biała powłoka. Gdy woda się zagotuje, zalej nią sztućce. Soda zacznie intensywnie reagować z wrzątkiem, dlatego ważne jest, by naczynie było głębokie.
Po zalewaniu sztućców wrzątkiem, gotujemy je, mieszając od 5 do 10 minut. Jeśli sztućce są bardzo zabrudzone, przedłuż gotowanie do 15 minut. Nalot „herbaciany” z łyżek zniknie całkowicie lub zmięknie. Następnie, ostrożnie umyj łyżki gąbką z niewielką ilością sody. Na koniec konieczne jest wytrzeć łyżki i widelce suchym ręcznikiem.