Szarlotka, przywodząca na myśl jesienne liście i opadanie, kojarzy mi się osobiście z owinięciem się w koc, czytaniem książki i smakowaniem każdego zdania moim ulubionym przysmakiem.
Zwykle piekę prostą szarlotkę z kwaśną śmietaną, danie, które nie wymaga ani wiele czasu, ani dużego wysiłku, a każdego roku zachwyca moją rodzinę. W połączeniu z gorącym kakao smakuje wspaniale. Chciałbym, aby moje dzieci zapamiętały swoje dzieciństwo właśnie w ten sposób.
Rozpocznij od przygotowania ciasta. Do głębokiej miski wbij jajka. Ubij je trzepaczką razem z cukrem. Następnie dodaj szczyptę soli, roztopione masło i zamieszaj. Teraz czas na śmietanę i wanilinę, które należy wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiej do płynnej masy i zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta.
Następnie obierz jabłka i wydrąż. Pokrój miąższ w kliny lub duże kostki. Wmieszaj jabłka do ciasta i dokładnie wymieszaj. Wyłóż pergaminem naczynie do pieczenia i wylej ciasto, równomiernie rozprowadzając na powierzchni.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, w zależności od wielkości formy. Sprawdź gotowość ciasta wykałaczką. Pozwól ciastu ostygnąć przez kilka minut przed podaniem.
Przed pokrojeniem w kwadraty, posyp szarlotkę mieszanką cukru pudru i cynamonu. Możesz też zastąpić w przepisie jabłka jagodami, ale najpierw należy je posypać skrobią, by sok pozostał w środku ciasta.