Te pączki według włoskiej receptury na pewno pokochasz, bo są niezwykle miękkie i pyszne. Dodatkowo dzięki nadzieniu zawsze możesz przygotować je o innym smaku, który lubisz. Najbardziej lubimy je z domowym dżemem lub konfiturą morelową.
W misce wymieszaj przesianą mąkę, jajka, cukier i drożdże. Dodać wodę, olej i wymieszać.
Na koniec dodać wanilię i sól, przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i ugniatać. Przełożyć do natłuszczonej miski i przykryć. Pozostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny lub do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozciągnąć palcami na prostokąt. Oprószamy mąką i rozwałkowujemy. Wycinamy kółka i robimy wgłębienie palcami mniej więcej w połowie odległości pomiędzy kółkami.
W zagłębienie włóż dżem, przykryj ciastem, dociśnij brzegi palcami i wytnij. Później z wycinków zrobimy więcej szyszek. Pączki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.