Legendarne kluski według najlepszej i najstarszej receptury: Ja zawsze robię je w największym garnku, jaki mamy w domu.

Wschodnie jedzenie, które w domu bardzo lubimy i jest kolejnym dowodem na to, że nasze babcie umiały wyczarować genialne danie z niczego.

Podstawą tego przysmaku są zwykłe ziemniaki i mąka. Jeśli myślisz, że to zwykłe gnocchi, to się mylisz. Te kulki ziemniaczane tradycyjnie nazywano kluskami śląskimi i wielu zgodzi się, że jest to prawdziwy ziemniaczany rarytas. To świetna przystawka, ale także szybka przekąska na obiad. Nam najbardziej smakuje ze smażonym boczkiem i cebulą. Ale można go też podać z twarogiem, to zależy od Ciebie.

Świetne są też na przykład na słodko, np. z makiem, czy z orzechami i polane masłem. Na ciasto wystarczą tylko 2 składniki – mąka i ziemniaki.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (pokrojonych w plasterki, ugotowanych)
  • 100 g mąki zwykłej
  • 100 g mąki półgrubej

Dodatkowo:

  • 2 kawałki drobno posiekanej cebuli
  • 150 g drobno posiekanego boczku

Opcjonalnie:

  • Masło topione
  • Mak
  • Orzechy

Przygotowanie:

Oczyszczone ziemniaki pokroić, zalać wodą.

Dodaj sól i poczekaj, aż się zagotuje. Gdy ziemniaki się ugotują, namocz je w wodzie. Dodać przesianą mąkę i wmieszać ją do ziemniaków – powstanie delikatny puree. Przykryj pokrywką. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut (w czasie, gdy mąka gotuje się w gorących ziemniakach).

Następnie lekko natłuszczam dłonie, aby ziemniaki nie kleiły się do dłoni i formujemy bułkę. Z tej bułki formujemy kulki kawałek po kawałku. Alternatywnie możesz zrobić kulki prosto z masy, to zależy od Ciebie.

Podawane ze smażonym boczkiem i cebulą. Ja też zazwyczaj polewam roztopionym masłem, ale to już zależy od Was.

Z pewnością pokochasz ten przepis. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!