Golonkę włóż do garnka, dodaj liść laurowy, jagody jałowca, goździki, obraną cebulę, łodygi pietruszki i anyż. Następnie włóż obraną marchewkę pokrojoną w mniejsze kawałki, dodaj sól, dodaj chili i zalej wszystko 500 ml piwa.
Na koniec dolać wody tak, aby garnek był pełny. Kładziemy na kuchence na umiarkowane ogrzewanie, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 2 godzin. W międzyczasie pokrój wędzony brzuch (lub boczek) i na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż drobno posiekaną cebulę z posiekanym czosnkiem.
Kapustę kiszoną odsączyć z nadmiaru wody i ułożyć ją na podsmażonej cebuli wraz z pokrojonym w plasterki boczkiem. Doprawić, dodać kminek i zalać 200 ml piwa.
Dodać musztardę, miód, dobrze wymieszać i dusić na małym ogniu przez około 15-20 minut. Usmażone kolano wyjmij z garnka, połóż na talerzu i pokrój w poprzek powierzchni. W misce przygotuj marynatę z sosu sojowego, 1 łyżkę miodu, 1 łyżeczkę musztardy i łyżeczkę oliwy z oliwek. Duszoną kapustę układamy na blasze do pieczenia, kładziemy na niej kolano i smarujemy przygotowaną marynatą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220°C. Piec około 20-25 minut. Po 10 minutach pieczenia posmaruj pozostałą marynatą i dokończ pieczenie.