Zupa retro cieszy się popularnością do dziś. Schudniesz na niej do pięciu kilogramów w 14 dni.
Tłuszczowa zupa była hitem wiele lat temu i wiele osób próbowało za jej pomocą schudnąć, z mniejszym lub większym sukcesem.
Nie da się w tym wytrwać długo, ale jeśli planujesz noworoczny detoks, to ta zupa jest idealna. Jest pełne warzyw, które przydają się w naszym menu po świątecznym objadaniu się.
Noworoczne oczyszczanie warzyw
Chociaż dietetycy nie zalecają stosowania krótkotrwałych diet, jeśli planujesz schudnąć, mogą one pomóc, jeśli chcesz szybko stracić kilka kilogramów lub po prostu przyspieszyć metabolizm.
To właśnie dieta tłuszczowa była bardzo popularna wiele lat temu. Obiecała stosunkowo dużą utratę wagi w ciągu kilku dni, co brzmiało kusząco. Istnieje ryzyko wystąpienia efektu jo-jo po jego zakończeniu i przejściu na regularną dietę, ale z całą pewnością możesz być pewien, że dzięki niej oczyścisz organizm przynajmniej po Świętach Bożego Narodzenia i sylwestrze. Dodatkowo pozytywnie wpływa na drenaż organizmu.
Zupa, która odchudza
Dieta tłuszczożerna opiera się na tzw. zupie tłuszczowej , czyli w zasadzie bulionie warzywnym , który można spożywać w nieograniczonych ilościach. Dieta tłuszczolubna głosi – im więcej zjesz zupy, tym więcej tłuszczu „zjesz”.
Jest to również jedna z zalet tej diety, ponieważ nie będziesz musiał głodować. Należy jednak pamiętać, że po kilku dniach prawdopodobnie będziesz miał dość zup , więc chętnie je pominiesz, a prawdopodobnie i tak będziesz odczuwał głód. Na szczęście dieta pozwala już po kilku dniach na dodanie innych pokarmów , co przy tak monotonnej diecie przyjmiesz z entuzjazmem.
A co powiesz na sytą zupę?
Wadą takiej monotonnej diety jest to, że nie dostarcza ona wszystkich niezbędnych składników odżywczych (choć jest oczywiście bogata w witaminy i błonnik ), dlatego nie zaleca się jej przechowywania dłużej niż tydzień . Z drugiej strony zawiera bardzo mało kalorii, co zapewnia tak szybką utratę wagi.
Podstawą zupy jest głównie kapusta (można użyć także kiszonej kapusty), pomidory, papryka, cebula, seler i zioła. Można jednak nieco urozmaicić zupę, w zależności od tego, jakie warzywa akurat mamy w lodówce. Zupę gotuje się w dużych ilościach, tak aby mieć ją pod ręką przez cały czas przejścia na dietę tłuszczową . A jak to przygotować?
Będziesz potrzebować: 6 dużych cebul, 4 do 5 pomidorów, 2 duże zielone papryki, 1 pęczek łodyg selera, 1 główka białej kapusty, 1 kg marchwi, świeże zioła, sól, pieprz lub bulion warzywny do smaku.
Obierz i drobno posiekaj cebulę. Z kapusty usuń górne liście, odetnij główkę, odetnij rdzeń, a resztę pokrój w paski lub kwadraty. Pozostałe warzywa myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Następnie wszystko oprócz pomidorów włóż do garnka, zalej wodą tak, aby wszystkie warzywa były zanurzone, dodaj bulion i gotuj energicznie przez 10 minut w większym garnku. Następnie zmniejsz ogień i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
Na koniec dodać puree pomidorowe i gotować zupę na małym ogniu przez kolejne 20 minut. Na koniec dopraw zupę solą, pieprzem i ziołami do smaku.
I jak dalej postępować z dietą?
Zupę spożywać przez tydzień, maksymalnie 14 dni. Ale bardziej zalecany jest tydzień. Pierwsza utrata wagi powinna być zauważalna po dwóch dniach, około 2 kg, w ciągu 14 dni powinna schudnąć nawet 5 kg.
W pierwszych dniach spożywaj głównie zupę, którą możesz uzupełnić owocami (oprócz bananów), najlepiej jabłkami lub warzywami surowymi lub gotowanymi na parze.
Czwartego dnia diety możesz zjeść banana a piątego dnia gotowaną wołowinę lub kurczaka. Ostatniego dnia możesz poczęstować się suchym gotowanym ryżem. Oczywiście nie wolno wwozić wypieków, ziemniaków, nabiału, orzechów, tłuszczów, słodyczy, potraw smażonych, wędlin oraz napojów alkoholowych i słodkich
Podczas diety tłuszczowej można pić wyłącznie czystą wodę niegazowaną lub niesłodzone herbaty. Najbardziej odpowiednia jest jednak herbata zielona lub miętowa. Jednak przy tej diecie bardzo ważny jest sposób picia, należy wypijać około 2,5 litra płynów dziennie.