Gulasz według przepisu mojego męża – Palce lizać. Koniecznie zapisz przepis.

Składniki:

  • 750 g nogi wieprzowej bez kości (pokrojonej na małe kawałki)
  • 750 g cebuli
  • 1000 g kiszonej kapusty
  • 4 buliony
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki masła
  • 1 opakowanie słodkiej papryki (Kotányi mielona papryka)
  • garść suszonych grzybów
  • 4 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 4 suszone papryczki chili (w sumie)
  • pół łyżeczki mielonego kminku
  • krem do gotowania
  • trochę mleka
  • 2 łyżki mąki zwykłej

Proces przygotowania

Drobno posiekaj mięso i cebulę. W gorącym garnku roztapiamy smalec i masło. Dodaję cebulę i mięso. Pozwalam cebuli się zeszklić i lekko szarpię mięso. Posypuję czerwoną papryką. Zostawiam na chwilę i dodaję kapustę. Całość zalewam wrzącą wodą (ok. 1,5 l) i gotuję na wolnym ogniu.

Stopniowo dodaję bulion, przyprawy i namoczone wcześniej grzyby. Po około pół godzinie wolnego gotowania dodaję śmietanę wymieszaną z odrobiną mleka i mąką. Pozwoliłam mu powoli gotować się przez kolejne 20 minut.

error: Treść zabezpieczona !!