Nigdy nie jadłeś czegoś tak soczystego – Przepis na szarlotkę, który zmieni twoje życie.
99
Odkryj sekrety przygotowania soczystej i niezwykle wilgotnej szarlotki, która zachwyca swoim idealnie słodkim smakiem dzięki wyjątkowemu dodatkowi – słodkiemu syropowi.
Ten przepis jest tak prosty, że potrzebujesz jedynie 10 minut wolnego czasu, aby stworzyć coś wyjątkowego. Nie przegap okazji, aby spróbować!
Składniki, które są potrzebne, to:
jajko – 2 sztuki
jabłko – 2 sztuki
mąka – 1 szklanka
cukier – 0,5 szklanki
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
olej roślinny – 0,5 szklanki
cynamon – 1 łyżeczka
masło do posmarowania formy
forma do pieczenia o średnicy 18 cm
A oto jak przygotować syrop:
mleko – 100 ml
masło – 3 łyżki
cukier – 2 łyżki
Instrukcje:
Rozpocznij od połączenia przesianej mąki, cukru i proszku do pieczenia.
Następnie dodaj do nich olej roślinny oraz jajka, mieszając, by uzyskać jednolitą i gładką masę.
Obierz i pokrój jabłka w kostkę, a potem dodaj je do ciasta razem z cynamonem, dokładnie mieszając.
Formę do pieczenia nasmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wlej do niej ciasto.
Pieczenie odbywa się przez 30 minut w temperaturze 190°C.
Przygotowanie syropu zaczyna się od roztopienia masła na średnim ogniu, do którego dodaje się mleko i cukier. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.
Upieczone ciasto nakłuj widelcem lub wykałaczką, a następnie polej przygotowanym syropem i odczekaj chwilę przed wyjęciem deseru z formy.
Podawaj i delektuj się niezrównanym smakiem. Smacznego!