Niecodzienna, lecz intrygująca nazwa tego wypieku z pewnością przyciągnie uwagę Twoich gości oraz domowników, skłaniając ich do degustacji. Przygotowanie Zepsutego Kikuta nie jest trudne, a jego pieczenie nie wymaga specjalnych umiejętności. Wyróżnia się ono przede wszystkim smakiem i lekkością, które budzą apetyt na więcej.
Rozpocznij od wbicia do miski dwóch jajek, dodaj do nich cukier i ubijaj wszystko trzepaczką. Następnie dołącz do mieszanki wybrany dżem, kefir lub jogurt, mąkę oraz sodę, dokładnie mieszając, aż masa stanie się lejąca.
Mieszankę przelej do formy do pieczenia, wcześniej wysmarowanej niewielką ilością margaryny, i piecz w piekarniku. Możesz przygotować jedno duże ciasto lub dwa mniejsze, jednak ważne, by po upieczeniu otrzymać cztery porcje.
Piekarnik ustaw na 180 stopni C i piecz przez około 25 minut. Po upieczeniu, ciasto należy zostawić do ostygnięcia. Kiedy już ostygnie, podziel je na cztery części i przygotuj się do zrobienia kremu.
Cukier wsyp do głębokiej miski, zalej śmietaną i dokładnie wymieszaj, najlepiej używając miksera, aż cukier się rozpuści. Przygotowanym kremem przekładaj warstwy ciasta, a na koniec dekoruj według własnego uznania.