Prezentujemy dzisiaj wyjątkowy poradnik, który pokaże, jak można przetwarzać obfite zbiory młodego czosnku. Aby mieć zapasy na cały rok, należy postępować zgodnie z poniższymi wskazówkami, zbierając czosnek i umieszczając go w słoikach.
Młody czosnek wpływa korzystnie na zdrowie, między innymi poprzez poprawę drożności naczyń, obniżenie poziomu wysokiego cholesterolu i ciśnienia krwi, utrzymanie stabilnego poziomu cukru, działanie profilaktyczne przeciwko rakowi, oczyszczanie dróg oddechowych, działanie antybakteryjne, poprawę trawienia, zapobieganie krzepnięciu krwi, usuwanie substancji rakotwórczych, poprawę pamięci, zwalczanie wolnych rodników i wzmacnianie odporności.
Do marynowania młodego czosnku potrzebujemy 10 litrów wody, pół litra soli i czosnek. Zacznij od dokładnego oczyszczenia zebranego czosnku, umieść go w dużej misce i napełnij wodą, aby dobrze spłukać.
Przygotuj czyste słoiki o większej pojemności i umieść w nich umyte główki czosnku. Po napełnieniu miseczek czosnkiem, zobaczysz, ile wody będzie potrzebne, wlej ją do dużego pojemnika, dodaj sól i mieszaj, aż się rozpuści. W solance umieść surowe jajko – jeśli wypłynie na powierzchnię, solanka jest gotowa. Rozlej solankę do słoików, zamknij pokrywki.
Marynowany młody czosnek jest nie tylko zdrowy, ale i smaczny, idealny np. do pieczonych ziemniaków. Można go spożywać po obraniu.