Jeśli nie wiecie, co przygotować na sobotni obiad, spróbujcie kurczaka na kapuście z kminkiem i boczkiem. Przygotowanie zajmuje tylko kilka minut.
Cebulę oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić najpierw w plasterki, a następnie w prostokąty. Smalec włóż do garnka odpowiedniego do pieczenia i poczekaj, aż się podgrzeje. Najpierw podsmaż boczek na smalcu, a następnie dodaj do niego cebulę. W międzyczasie obierz jabłko, usuń rdzeń i zetrzyj je na grubej tarce. Czosnek pokroić w cienkie plasterki.
Posyp cebulę cukrem trzcinowym i poczekaj, aż się skarmelizuje. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i mielony kminek. Do powstałej masy dodać jabłko i czosnek, wszystko wymieszać.
Na cebulę kładziemy kiszoną kapustę i wszystko mieszamy. Dokładnie posolić i pieprzyć oczyszczone udka z kurczaka z obu stron, a następnie ułożyć je na kapuście.
Połóż pokrojony boczek na kurczaka i zalej odrobiną wody. Przykryj garnek pokrywką i piecz mięso przez 20 minut w temperaturze 180 ° C. Zdejmij pokrywkę z garnka i piecz kurczaka przez kolejne 40 minut w tej samej temperaturze. Następnie podawaj natychmiast. Jako dodatek możesz wybrać gotowane ziemniaki.