Jeśli szukasz inspiracji na rodzinną zupę, wypróbuj przepis na soczewicę z wędzonym mięsem. Przed podaniem można posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Obierz marchewkę i cebulę. Marchewkę pokroić w drobną kostkę, a cebulę drobno posiekać. Następnie boczek angielski pokroić w mniejszą kostkę.
Do garnka wlać olej i pozostawić na nim cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy do tego marchewkę z boczkiem angielskim i chwilę smażymy. Dzień wcześniej namoczoną i odsączoną soczewicę wlać do garnka i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie zalać bulionem lub wodą.
Dopraw zupę do smaku mielonym czarnym pieprzem. Następnie dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj, aż soczewica będzie prawie miękka. Mąkę zwykłą wymieszać z odrobiną wody, wlać do zupy i wymieszać. Następnie dokładnie gotuj przez chwilę.
Przed końcem gotowania dodać wyciśnięty czosnek i 3-5 łyżek octu do smaku. Na koniec posolić do smaku. Gotową zupę możesz podawać od razu. Przed podaniem można posypać świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem.