Naleśniki ziemniaczane z roztopionym masłem – Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego.

Naleśniki ziemniaczane z roztopionym masłem – procedura przygotowania

Przygotuj super prosty przepis. Danie można podawać jako dodatek do dania głównego lub z ulubionym nadzieniem na słodko, słono lub z mięsem.

Składniki

  • ziemniaki – 400 g
  • sól – 1/2 łyżeczki
  • mąka zwykła – 130 g
  • masło – do smaku

Przygotowanie

Ziemniaki gotuj przez 20-25 minut, ostudź, obierz i zetrzyj na drobnej tarce. W misce wymieszaj je z solą, mąką i wyrób ciasto.

Ciasto zagnieść rękoma i zwinąć w wałek, który dzielimy na 8 równych części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek o średnicy około 20 cm i smażymy pojedynczo na patelni po około 3 minuty z każdej strony.

Uwaga: Kotlet ziemniaczany smażymy na sucho i na małym ogniu. Podawać posmarowane roztopionym masłem z ulubionym nadzieniem lub jako dodatek.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!