Ziemniaki z serem i koperkiem – Gdy tylko goście ją posmakują, będą chcieli dokładkę.

Ziemniaki z serem i koperkiem – procedura przygotowania

Zainspiruj się przepisem na super szybkie placki ziemniaczane, które dzięki dodatkowi sera są jednocześnie chrupiące i pyszne. Koper nadaje potrawie wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Będziesz się nim cieszyć także w ciągu zaledwie 30 minut.

Składniki

  • ziemniaki – 4–5 szt
  • jajka – 3 szt
  • twardy ser – 100 g
  • koperek – do smaku
  • sól dla smaku
  • czarny pieprz – do smaku
  • olej roślinny – 6 łyżek

Przygotowanie

Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce i wyciśnij jak najwięcej soku, który wylej z miski. Następnie ziemniaki wymieszać z jajkami, tartym serem, posiekanym koperkiem oraz solą i pieprzem wszystkie składniki.

Na patelni rozgrzej olej i rozprowadź przygotowaną masę na całej jego powierzchni. Smaż ziemniaki z każdej strony przez około 4 minuty na małym ogniu. Powtarzaj proces, aż uzyskasz mieszaninę. Uwaga: Przed każdym placem ziemniaczanym ponownie nasmaruj patelnię olejem.

Gotowe placki ziemniaczane podawaj na ciepło jako osobny posiłek. Ale są też smaczne na zimno. Wskazówka: Danie można podawać także jako dodatek do mięs, świetnie smakują z kapustą i smażonym boczkiem. Można je podawać także z kwaśną śmietaną.

error: Treść zabezpieczona !!