Ciasto Milka z dwoma rodzajami śmietanki i orzechami – Pyszny smak, nie do opisania.
Ciasto Milka z dwoma rodzajami śmietany i orzechami – procedura przygotowania
Ciasto Milka jest wyjątkowe, ponieważ zawiera dwa rodzaje czekolady, które nadają mu pyszny smak oraz orzechy laskowe, które sprawiają, że jest cudownie chrupiące. Jest bardzo proste w przygotowaniu i dosłownie się w nim zakochasz.
Ciasto
- białko jaja – 12 szt
- cukier – 12 łyżek
- mielone orzechy laskowe – 200 g
- mąka – 2 łyżki
Krem
- żółtko jaja – 12 szt
- cukier – 180 g
- mąka – 3 łyżki
- budyń waniliowy w proszku – 3 szt
- mleko – 1000 ml
- czekolada milka z orzechami – 200 g
- czekolada biała milka – 200 g
- margaryna – 250 g
- śmietana do ubijania – 500 ml
Dekoracja
- śmietana do ubijania – 500 ml
- posiekane orzechy laskowe – 200 g
Przygotowanie
Najpierw przygotuj korpus. W misce ubić białka z 3 jaj z 3 łyżkami cukru i gdy tylko pojawi się śnieg, delikatnie wymieszać z 50 g zmielonych orzechów laskowych z połową łyżki mąki. Wyłóż zawinięte dno krawędzi ciasta papierem do pieczenia i wypełnij krawędź ćwiartką ciasta. Piec tuszę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut.
Przejedź nożem po krawędziach upieczonego korpusu i usuń brzeg ciasta. Następnie zdejmij również korpus z dolnej części krawędzi ciasta. Uwaga: Powtarzaj ten proces, aż będziesz mieć 4 identyczne korpusy.
Teraz przygotuj krem, mieszając w misce żółtka, mąkę, budyń waniliowy w proszku i odrobinę mleka. Podgrzewaj resztę mleka przez 2 minuty, aż zacznie się pienić. Następnie zdejmij mleko z ognia i wymieszaj z nim przygotowaną mieszankę z żółtkami.
Ponownie postaw na ogień i za pomocą miksera wszystko ubijaj tak, aby składniki jak najdokładniej się połączyły. Podgrzewaj mieszaninę przez około 4 minuty, aż zgęstnieje. Krem rozdzielić równomiernie do dwóch misek – w jednej części wymieszać gorzką czekoladę, a w drugiej białą. Następnie przykryj kremy folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia.
Uwaga: Obydwa kremy przykryj folią spożywczą tak, aby bezpośrednio się stykały. Dzięki temu nie będziesz mieć skórki na powierzchni.
Ostudzone śmietanki ponownie ubić i do każdej dodać po 125 g margaryny o temperaturze pokojowej. W drugiej misce ubić śmietanę i zacząć układać ciasto Milka. Na pierwsze ciało nałóż jedną trzecią ciemnego kremu, na to jasnego kremu, na to bitą śmietanę i przykryj wszystko drugim ciałem. Powtarzaj proces, aż będziesz mieć składniki. Uwaga: Układanie warstw deseru należy zakończyć korpusem.
Włóż ciasto do lodówki i pozwól mu ostygnąć. Do dekoracji ubić śmietanę i posmarować nią całe wystudzone ciasto, łącznie z bokami. Wskazówka: Deser smakuje wyśmienicie, jeśli zostawimy go w lodówce na noc.
Za pomocą noża wygładź ciasto i udekoruj posiekanymi orzechami laskowymi, jak pokazano na poniższym filmie. Wskazówka: Powierzchnię ciasta możesz ozdobić za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, dzięki czemu z łatwością stworzysz dekoracyjne kształty.