Chleb wielkanocny z migdałami – Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem.

Puszysty chleb ​​wielkanocny z migdałami – proces przygotowania

Upiecz dla swoich bliskich jeden z najpopularniejszych przysmaków Świąt Wielkanocnych i wypróbuj przepis. Można podawać samodzielnie, ale jeśli posmarujemy go ulubionym domowym dżemem, nie pozostanie ani okruszek.

Składniki

  • mąka półgruba – 300 g
  • mąka zwykła – 300 g
  • cukier puder – 150 g
  • masło – 150 g
  • żółtka jaj – 2 szt
  • letnie mleko – 250 ml
  • drożdże – 40 g
  • rum – 40 ml
  • skórka z cytryny – do smaku

Dodatkowo

  • jajko – 1 szt
  • pokrojone migdały – do smaku

Przygotowanie

Do wysokiego pojemnika wlej letnie mleko i rozdrobnij w nim drożdże. Dosypujemy łyżkę cukru i wszystko mieszamy. Następnie odstaw drożdże w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do większej miski wsyp przesianą mąkę półgrubą i zwykłą. Następnie dodać zmiękczoną Herę i resztę cukru pudru.

Do powstałej masy dodajemy żółtka, rum i startą skórkę z cytryny. Do miski wsyp wyrośnięte drożdże i wyrób gładkie ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę. W trakcie wyrastania ciasto lekko zagniatać co 20 minut.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i uformować z niego 2 bochenki. Dokładnie je zaciśnij i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia stroną do dołu, tak aby nie popękały. Pozostaw maślankę na blasze do pieczenia na kolejne 10-15 minut. Następnie posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp płatkami migdałów.

Ciasto pieczemy w piekarniku elektrycznym w temperaturze 170°C przez około 45 minut. Jeśli wybierzesz program gorące powietrze, piecz je w temperaturze 150°C przez 30-40 minut. Upieczone wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie możesz je natychmiast podać.

error: Treść zabezpieczona !!