Klopsiki z grzybami bez mięsa – procedura przygotowania
Czy chcesz cieszyć się pysznym wegetariańskim posiłkiem, który zasmakuje nawet wielkim miłośnikom mięsa? Jeśli lubisz grzyby, ten przepis jest dla Ciebie idealny. Klopsiki grzybowe wyglądają jak mięso, ale zawierają wyłącznie produkty roślinne. I są świetne nie tylko dla miłośników warzyw i mięsa, ale także dla dzieci w każdym wieku. Dzięki temu daniu można w nich zmieścić mnóstwo warzyw, nawet tego nie zauważając.
Składniki są bardzo proste, bez problemu znajdziecie je w sklepie przez cały rok, ale oczywiście w sezonie grzybowym będzie dużo lepiej, a przede wszystkim taniej. Do tego przepisu można wykorzystać świeże grzyby z lasu, ale także te kupione, puszkowane czy puszkowane. W każdym razie należy je oczyścić, umyć, ugotować i odcedzić. Dlatego przepis można przygotowywać przez cały rok.
Składniki
- grzyby – 1 kg
- ziemniaki – 3 szt
- marchewka – 1 szt
- czosnek – 4 ząbki
- pietruszka – 0,5 pęczka
- koperek – 0,5 pęczka
- bułka tarta – 4 łyżki
- mąka – w razie potrzeby
- olej – w razie potrzeby
- sól dla smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki i marchewkę ugotuj w zimnej wodzie ze skórką. Po ugotowaniu odlej wodę i zastąp ją zimną. Następnie obierz je. W misce wymieszaj przeciśnięte przez maszynkę do mięsa grzyby, drobno posiekane warzywa, rozgniecione ząbki czosnku, sól i pieprz. Dodajemy 4 łyżki bułki tartej, aby masa dobrze się połączyła i można było ją wygodnie formować.
Wszystko dobrze wymieszaj. Trzeba uzyskać dobrą, dość mocną masę. Odstaw na 20 minut. Rozgrzej olej na patelni. Mieszankę weź w dłonie i uformuj kulki, które następnie spłaszcz, posyp odrobiną mąki i zanurz w gęstym oleju. Smażymy je na patelni jak klopsiki. Zobaczysz, jak zachowają się klopsiki. Jeśli rozpadną się przy obracaniu, dodaj więcej mąki. Po usmażeniu układaj je na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.