Odkryj Sekret Idealnego Sernika z Bezą – Przepis, który Zachwyci Twoje Kubki Smakowe.

Pyszny sernik z polewą z białek jaj

Witaj w naszej kuchni, gdzie tworzymy kulinarne arcydzieła! Dziś przedstawiamy przepis na wyjątkowy sernik z polewą z białek jaj, łączący klasyczną bazę z kremowym wnętrzem i chrupiącą bezą. To ciasto zachwyci zarówno smakiem, jak i wyglądem.

Składniki:

Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 80 g cukru pudru
  • 180 g masła
  • 5 żółtek
  • Skórka starta z 1 cytryny
  • Sok z 1/2 cytryny
Masa serowa:
  • 750 g twarogu grudkowatego (3 filiżanki)
  • Skórka starta z 1/2 cytryny
  • 1 jajko
  • 130 g cukru (2/3 szklanki)
Beza:
  • 5 białek
  • 5 łyżek cukru

Instrukcje:

Przygotowanie ciasta:

    • W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier puder.
    • Dodaj masło, żółtka, startą skórkę i sok z cytryny. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie.
    • Rozwałkuj ciasto na blacie posypanym mąką, a następnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (33 cm x 29 cm).

Przygotowanie masy serowej:

    • W misce umieść twaróg, startą skórkę z cytryny, jajko i cukier.
    • Miksuj mikserem ręcznym, aż masa stanie się puszysta i jednolita.
    • Rozprowadź masę serową równomiernie na cieście.

Pieczenie:

    • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut (grzałka górna i dolna).

Przygotowanie bezy:

    • W misce ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
    • Wyłóż bezę na podpieczoną masę serową i wygładź.

Dopieczenie:

    • Piecz przez kolejne 10 minut w 180°C, aż beza stanie się złocista i chrupiąca.

Podanie:

    • Po upieczeniu sernik ostudź i podawaj z miłością i wdziękiem.

Życzymy smacznego i udanej degustacji!

error: Treść zabezpieczona !!