Dziś przygotujemy pyszny warstwowy deser z herbatnikami, kremem i startą czekoladą. Jest łatwy w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie!
Na krem:
Dodatkowo:
Forma:
W rondlu wymieszaj 600 ml mleka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki skrobi kukurydzianej i wanilinę. Postaw na ogniu i gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Po zgęstnieniu, zdejmij rondel z ognia i odstaw do ostygnięcia, przykrywając powierzchnię kremu folią spożywczą, aby uniknąć powstawania kożucha.
Gdy krem ostygnie, dodaj 300 ml osłodzonej śmietanki kremówki i delikatnie wymieszaj, aż masa będzie jednolita. Na dno formy (27×17 cm) układaj warstwy herbatników namoczonych w mleku.
Na herbatniki wylej warstwę kremu. Powtarzaj układanie warstw, aż zużyjesz wszystkie składniki, kończąc warstwą kremu.
Wierzch deseru posyp startą czekoladą. Wstaw deser do lodówki na kilka godzin, aż dobrze się schłodzi i stężeje.