Obłędnie czekoladowe ciasto z kremem – Oto jedno z prostszych ciast, jakie przygotujesz

Przepis na Ciasto Czekoladowe z Kremem

Składniki:

Na ciasto:

  • 50 ml mleka
  • 120 ml oleju z nasion słonecznika
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 125 g mąki
  • 10 g proszku do pieczenia

Na krem:

  • 200 ml słodzonej śmietanki do ubijania
  • 80 g roztopionej mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml słodzonej śmietanki do ubijania

Sposób Przygotowania:

W dużej misce wymieszaj mleko, olej, cukier, gorzkie kakao, mąkę i proszek do pieczenia, aż masa będzie jednolita. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 15-20 minut. Po upieczeniu pozostaw ciasto do ostygnięcia.

W dużej misce ubij 200 ml słodzonej śmietanki do ubijania na sztywno. Delikatnie wmieszaj roztopioną mleczną czekoladę do ubitej śmietanki. Rozpuść 100 g gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Ubij 150 ml słodzonej śmietanki do ubijania, aż będzie sztywna, a następnie delikatnie wymieszaj z rozpuszczoną gorzką czekoladą. Na ostudzone ciasto nałóż warstwę kremu z mlecznej czekolady.

Wstaw ciasto do lodówki na 20 minut, aby krem się stężał. Nałóż warstwę kremu z gorzkiej czekolady na stężały krem. Wstaw ciasto do lodówki na 15 minut lub do czasu podania.

Ciasto czekoladowe z kremem jest gotowe do podania! Jest to pyszny i prosty deser, który z pewnością zachwyci Twoich gości. Polub naszą stronę👍, aby być na bieżąco z naszymi nowymi przepisami. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!