Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszny deser, który zachwyci każdego.
To proste i smaczne ciasto z wafli, kremu i czekolady. Napiszcie w komentarzach, z jakiego kraju i miasta oglądacie moje filmy – jestem bardzo ciekawa! Zapraszam do gotowania razem ze mną!
Składniki
Podstawa:
- 200 g wafli
Krem:
- 165 g masła
- 70 g śmietany 33%
- 5 g cukru waniliowego
- 390 g cukru
- 8 g agaru-agaru
- 240 g wody
- 3 białka jaj (100 g)
- 1 g kwasu cytrynowego
Polewa:
- 160 g mlecznej czekolady
- 35 g oleju roślinnego
Instrukcje
Zmiel 200 g wafli w blenderze na drobno. Wyłóż formę o średnicy 20 cm papierem do pieczenia. Wysyp pokruszone wafle do formy i równomiernie je rozprowadź, dobrze dociskając, aby utworzyć kompaktową warstwę. Włóż formę do lodówki na czas przygotowywania kremu.
W misce ubij 165 g masła, 70 g śmietany 33% i 5 g cukru waniliowego, aż masa będzie gładka i puszysta. Odstaw na bok. W rondelku wymieszaj 390 g cukru, 8 g agaru-agaru i 240 g wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż masa zgęstnieje. Oddziel białka od żółtek 3 jaj. Użyj tylko białek (100 g białka).
W misie miksera ubij białka z 1 g kwasu cytrynowego, aż będą sztywne. Powoli, cienkim strumieniem, wlewaj gorący syrop do białek, cały czas ubijając, aż masa zgęstnieje. Dodaj ubite masło ze śmietaną i delikatnie wymieszaj. Wlej krem do formy z waflami i równomiernie go rozprowadź. Wstaw formę do lodówki na 1 godzinę.
Zmiel 160 g mlecznej czekolady i dodaj 35 g oleju roślinnego. Roztop czekoladę z olejem w kuchence mikrofalowej, mieszając co 30 sekund, aż masa będzie gładka. Wylej polewę na stężony krem i równomiernie ją rozprowadź. Włóż formę do lodówki na 30 minut, aby polewa stężała.