Pyszne ciasto bez pieczenia – Wręcz rozpływa się w ustach.

 

Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszny deser, który zachwyci każdego.

To proste i smaczne ciasto z wafli, kremu i czekolady. Napiszcie w komentarzach, z jakiego kraju i miasta oglądacie moje filmy – jestem bardzo ciekawa! Zapraszam do gotowania razem ze mną!

Składniki

Podstawa:

  • 200 g wafli

Krem:

  • 165 g masła
  • 70 g śmietany 33%
  • 5 g cukru waniliowego
  • 390 g cukru
  • 8 g agaru-agaru
  • 240 g wody
  • 3 białka jaj (100 g)
  • 1 g kwasu cytrynowego

Polewa:

  • 160 g mlecznej czekolady
  • 35 g oleju roślinnego

Instrukcje

Zmiel 200 g wafli w blenderze na drobno. Wyłóż formę o średnicy 20 cm papierem do pieczenia. Wysyp pokruszone wafle do formy i równomiernie je rozprowadź, dobrze dociskając, aby utworzyć kompaktową warstwę. Włóż formę do lodówki na czas przygotowywania kremu.

W misce ubij 165 g masła, 70 g śmietany 33% i 5 g cukru waniliowego, aż masa będzie gładka i puszysta. Odstaw na bok. W rondelku wymieszaj 390 g cukru, 8 g agaru-agaru i 240 g wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż masa zgęstnieje. Oddziel białka od żółtek 3 jaj. Użyj tylko białek (100 g białka).

W misie miksera ubij białka z 1 g kwasu cytrynowego, aż będą sztywne. Powoli, cienkim strumieniem, wlewaj gorący syrop do białek, cały czas ubijając, aż masa zgęstnieje. Dodaj ubite masło ze śmietaną i delikatnie wymieszaj. Wlej krem do formy z waflami i równomiernie go rozprowadź. Wstaw formę do lodówki na 1 godzinę.

Zmiel 160 g mlecznej czekolady i dodaj 35 g oleju roślinnego. Roztop czekoladę z olejem w kuchence mikrofalowej, mieszając co 30 sekund, aż masa będzie gładka. Wylej polewę na stężony krem i równomiernie ją rozprowadź. Włóż formę do lodówki na 30 minut, aby polewa stężała.

Po stężeniu polewy, wyjmij deser z formy i pokrój na porcje. Gotowe! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!