Nie trzeba gotować ani konserwować: mieszanka czosnkowo-pomidorowa w słoiku.

Idealny przepis, jeśli nie wiesz, co zrobić z pomidorami. Mieszankę można stosować do gulaszu, tostów, pizzy, krótko mówiąc, wszędzie tam, gdzie należy czosnek i pomidory.Ten przepis jest bardzo prosty i łatwy w przygotowaniu. Zdecydowanie spróbuj, a na pewno ci się spodoba.

Składniki:

  • 1,5 kg pomidorów
  • 300 g czosnku
  • 50 g soli

Przygotowanie:

Przygotujemy pomidory i czosnek. Ja to robię po prostu myjąc pomidory. Kroję na połówki lub ćwiartki. Czosnek podzielić na ząbki. Posprzątajmy. Pomidory i czosnek zmiel razem w młynku lub zmiksuj za pomocą blendera zanurzeniowego. Dodaj sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Przygotujmy słoiki. Muszą być czyste i wysterylizowane, ja po prostu sterylizuję je w kuchence mikrofalowej. Wkładamy mieszaninę do słoików. Zamknąć suchymi pokrywkami i umieścić w ciemnym, chłodniejszym pomieszczeniu. nie zamrażamy. Czosnek i sól są dobrymi konserwantami.

Smak jest bardzo wyraźny i dobry. Nie ma znaczenia, czy do tej ilości soli i czosnku dodamy 2 kg pomidorów. Jeśli mieszanina wydaje się rzadka, nie martw się. W miseczkach mieszanka pomidorowa gęstnieje jeszcze bardziej. Znakomicie smakuje np. do makaronów.

Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!