Sernik z cytrynową nutą, który jest idealny na każdą okazję. Sprawdzony przepis.

Dzisiaj przygotujemy przepyszny sernik z cytrynową nutą, który jest idealny na każdą okazję. Kruche ciasto, delikatny twaróg i lekka beza sprawią, że to ciasto zniknie z talerza w mgnieniu oka! Zaczynajmy!

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki uniwersalnej (2 3/4 szklanki)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 80 g cukru pudru (2/3 szklanki)
  • 180 g masła (6,3 uncji)
  • 5 żółtek
  • Tarta skórka z cytryny (z jednej cytryny)
  • 2 łyżki soku z cytryny

Składniki na masę serową:

  • 750 g twarogu (3 szklanki, zmielonego)
  • Druga połowa startej skórki z cytryny
  • 1 jajko
  • 130 g cukru (2/3 szklanki)

Składniki na bezę:

  • 5 białek
  • 5 łyżek cukru

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy i cukier puder. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki i rozcieraj je z suchymi składnikami, aż powstanie kruszonka. Dodaj 5 żółtek, tartą skórkę z cytryny i sok z cytryny. Wyrób ciasto, aż składniki się połączą i uzyskasz jednolitą masę. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do pieczenia o wymiarach 33 cm x 29 cm (13″ x 11,5″). Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

W misce wymieszaj zmielony twaróg, drugą połowę startej skórki z cytryny, jajko i cukier. Miksuj, aż masa będzie gładka i jednolita. Rozprowadź masę serową równomiernie na schłodzonym cieście w formie. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz ciasto przez 20 minut na grzaniu góra/dół. Ubij 5 białek na sztywną pianę, stopniowo dodając 5 łyżek cukru, aż piana będzie lśniąca i sztywna.

Po 20 minutach pieczenia wyjmij ciasto z piekarnika, rozprowadź na nim bezę i wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz ciasto przez kolejne 10 minut, aż beza będzie lekko złocista. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć całkowicie. Aby uzyskać czyste cięcia, zanurz nóż w zimnej wodzie przed krojeniem ciasta.

Smacznego! Ten pyszny sernik z cytrynową nutą i delikatną bezą na pewno podbije Wasze serca! Jeśli przepis Wam się spodobał, nie zapomnijcie zostawić komentarza.

error: Treść zabezpieczona !!